Srijeda, 4 listopada, 2023

EU Ministri turizma održali videokonferenciju

EU Ministri danas održali video konferenciju

Danas je u sklopu programa njemačkog predsjedanja Vijećem EU održana video konferencija EU ministara zaduženih za sektor turizma. Sudjelovala je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. EU ministri su složni po pitanju rješavanja krize.

Tema konferencije bila je utjecaj pandemije na sektor turizma

Na konferenciji se razgovaralo o pitanjima koja se odnose na problematiku izazvanu pandemijom COVID-19. Te njenim implikacijama koje su se odrazile na sektor turizma. Na videokonferenciji su sudjelovali EU ministri i visoki dužnosnici država članica EU. Te su EU ministri izrazili spremnost na koordinaciju u donošenju mjera za osiguranje nesmetanog kretanja državljana zemalja članica EU. Te održavanje povoljne epidemiološke slike unutar EU. Ministri su izmijenili mišljenja oko nacionalnih procedura koje se odnose na ograničenja kretanja unutar samih zemalja članica.

Ministrica Brnjac istaknula važnost slobode kretanja za sve državljane EU unutar EU

„Republika Hrvatska započela je tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije s proaktivnom komunikacijom vezanom uz problematiku uzrokovanu pandemijom COVID-19. Veseli me da danas nastavljamo aktivnu raspravu jer je upravo sektor turizma znatno pogođen pandemijom. Želja nam je prije svega staviti naglasak na osiguravanje mogućnosti slobodnog kretanja za sve državljane EU unutar EU i Šengenskog prostora. Kako bi osigurali nastavak gospodarskih aktivnosti, odnosno turizma. Za Republiku Hrvatsku iznimno je važno da se na razini EU pripremi kartografija rizičnih područja pojedinačno za zemlje s njihovim regijama. Budući da epidemiološka slika varira unutar zemalja i njihovih županija“, istaknula je ministrica Brnjac vezano uz održavanje video konferencije.

Moguća potpora za turistički sektor kroz EU fondove. EU Ministri zadovoljni

Na konferenciji se razgovaralo i mogućnostima potpore za turistički sektor kroz povlačenje sredstava iz fondova EU. Tako bi se osigurao brži oporavak sektora u kojem su diljem Europe ugrožena radna mjesta. Na što se osvrnula i ministrica Brnjac „Moramo uzeti u obzir dugoročne posljedice krize na turizam i istražiti veze sa zelenom i digitalnom tranzicijom kako bismo izgradili jače, održivije i otpornije turističko gospodarstvo. Hrvatska čvrsto podržava mjere koje će umanjiti negativni ekonomski utjecaj krize COVID-19. Posebno one usmjerene na očuvanje radnih mjesta u turističkom sektoru, ali i one povezane s budućom otpornošću sektora. Imajući to na umu, pozdravljamo mogućnosti za podršku sektoru kroz novi višegodišnji financijski okvir i program Next Generation EU. EU ministri su pozdravili i prihvatili ovu ideju.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno