Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

EU digitalne potvrde primjenjivat će se od 1. srpnja

Europski parlament odobrio je uvođenje EU digitalne COVID potvrde čime će se olakšati putovanja unutar EU. EU digitalna COVID potvrda primjenjivat će se od 1. srpnja 2021. na rok od 12 mjeseci, a njome će se dokazivati tri stvari; da je osoba preboljela koronu, da je cijepljena ili ima negativan test u posljednja 72 sata. 

Potvrda neće biti preduvjet za slobodno kretanje te se neće smatrati putnom ispravom, a potvrdu će besplatno izdavati nacionalna tijela i bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku te će sadržavati QR kod.

„Parlament je danas odredio tempo za ponovnu uspostavu slobodnog kretanja i potpuno funkcionalnog schengenskog prostora dok se i dalje borimo protiv pandemije. 1. srpnja krećemo s digitalnom potvrdom EU-a o COVID-u kojom će se osigurati sigurna i koordinirana putovanja ovog ljeta. Države članice EU-a potiče se da se suzdrže od nametanja dodatnih ograničenja, osim ako su strogo nužna i razmjerna, a ohrabrujuće je da neke tu potvrdu već izdaju”, izjavio je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando López Aguilar.

Tijekom međuinstitucijskih pregovora zastupnici su osigurali dogovor prema kojem države članice neće moći nametati dodatna ograničenja putovanja za nositelje potvrde, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje, „osim ako su ona razmjerna i nužna radi zaštite javnog zdravlja”. Pritom će se morati voditi računa o znanstvenim dokazima „uključujući epidemiološke podatke koje objavljuje Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)”. 

Države članice se potiču da osiguraju povoljno i široko dostupno testiranje. Komisija se na zahtjev Parlamenta obvezala mobilizirati 100 milijuna EUR u okviru Instrumenta za hitnu potporu unutar Unije kako bi se državama članicama omogućilo da kupuju testove u svrhu izdavanja digitalne potvrde EU-a o COVID-u.

Sve države članice moraju prihvaćati potvrde drugih država članica o cijepljenju cjepivima koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). Države članice odlučivat će prihvaćaju li i potvrde za cjepiva koja su odobrena na temelju nacionalnih postupaka odobrenja ili za cjepiva na popisu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitnu upotrebu.

Vijeće EU-a sada treba službeno prihvatiti tekst koji će se zatim objaviti u Službenom listu kako bi stupio na snagu 1. srpnja 2021.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno