Subota, 10 lipnja, 2023

Eto novog problema: zbog dobrog kolovoza otpada naknada za zaposlene u turizmu?

Maksimalan trud svih da sezona ima rezultate sad bi nas mogao koštati gubitka naknade.

Čim su brojke iz kolovoza pokazale bolje rezultate, otvorila se opcija da mjere uslijed pandemije ne dobiju svi iz sektora turizma. Mada je zastrašujuće ono što nas tek čeka i rasplet sezone, rukovodeći već razmišljaju o tome.

Dosadašnjim rezultatima zadovoljni oni koji su ih realizirali ali i državne institucije

Na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati unutar 8 mjeseci ove godine, u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i čarteru zabilježilo se 6,8 milijuna dolazaka. To iznosi 47,6 milijuna noćenja. Prognoze struke u početku su bile sasvim drugačije, no jučer se izašlo sa 41% dolazaka i 53% noćenja shodno 2019. godinu.

”Sinergija turističkog i javnog sektora i svih institucija utjecala je na rezultate koje danas predstavljamo. Početkom lockdown-a započela je Croatia long distance love na društvenim mrežama i tu kampanju je vidjelo preko 20 milijuna ljudi. Odluka o otvaranju granica, kampanje usmjerene na tržišta u okruženju pokazale da su se svi pripremili za prihvat gostiju, izjavio je Staničić.

Prvak je Istra

U prva dva kvartala 2020. godine prvak po uspješnosti je Istra sa 11,9 milijuna noćenja. Istru slijede Splitsko-dalmatinska 8,3 milijuna noćenja i Zadarska s 8,6 milijuna noćenja. Treba napomenuti da su turisti tražili kvalitetu pa su veće rezultate ostvarili hoteli s 4 zvjezdica te luksuzne vile. Ako gledamo prihod, onda je on niži u prosjeku 10% od fizičkih pokazatelja.

Perspektiva 2021. ide u smjeru promocije sigurne destinacije, suradnje svih sudionika ponude te realizacijom dodatnih kapaciteta testiranja, izjavilo se jučer na press konferenciji. 

Sektor je bio jedinstven,udruge su komunicirale,kreirale preporuke. Bila je to borba za svakog gosta i dobar put za ubuduće prema riječima Veljka Ostojića.

Novi prijedlog

Naknada za zaposlene uslijed pandemije sada se našla na klimavim nogama. Naime, naknada se obračunava iz mjeseca u mjesec i ovisi o rezultatima prethodnog. Ako su rezultati u kolovozu bili zadovoljavajući, imamo situaciju da svi koji imaju iznad 60% ostvarenog prometa u odnosu na 2019., nemaju pravo na istu.

Zato je HUT u petak predložio da se radi kumulativ i da turističke kompanije imaju pravo do konca rujna opredjeliti se za jedan od dva modela. Netko će htjeti mjesec za mjesec, a netko kumulativ i za to za što se odluče, bit će im obračunato do kraja 2020.

Trebali smo HZZO-u dostaviti podatke koje kompanije žele kumulativni model i koliko je to financijsko opterećenje. Mi smo to poslali, a oni će razmotriti. Od 51 anketirane tvrtke, 83% je bilo za kumulativni model ,kazao nam je Veljko Ostojić.

Ako se prijedlog HUT-a prihvati, 8. i 9. mjesec ne bi trebali utjecati na mjeru turističko sektoru. HTZ pripremila je aktivnosti za posezonu te će u fokus stavljati kontinentalni i nautički turizam, te outdoor turizma.


Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno