Petak, 22 rujna, 2023

ETC poziva na usklađen nastup svih članica. Europa je sigurna destinacija.

ETC: Sinergija vlada i bolja komunikacija

Nedovoljna koordinacija ograničenjima putnika i pad povjerenja istih rezultat je udara korona krize na europski sektor putovanja. Sinergija vlada i bolja komunikacija jedini je smjer u kojem se ETC mora kretati.

Popunjenost hotela u Europi pala je za preko 60 % u srpnju u odnosu na isti mjesec prošle godine. Smanjena potražnja kao rezultat svega navedenog doživjela je u ovoj sezoni drastičan pad.

Potvrdili su to i podaci prema kojima su Francuska, Njemačka, V. Britanija i Nizozemska uspjele u srpnju dostići 40% prometa iz 2019., dok je Španjolska u još većem zaostatku s nešto više od 20 posto lanjskog turističkog prometa.

Pravila putovanja bez nametanja zabrana i karantena

Zbog negativnog imidža koji je stvoren negativnim medijskim napisima, ETC poziva vlade na usklađenost te na ukidanje ili bar smanjenje ograničenja putovanja i sigurnosnih mjera. Također pozivaju na bolju organiziranost u smislu nametanja zabrana i organizacije karantena. Među pozvanim zemljama je i Hrvatska koja je punopravna članica od 1997.. Nedavno Staničić je izabran i za potpredsjednika samo Organizacije.

To uključuje zajednički sustav kodiranja za prepoznavanje rizičnih područja. Kriterije bi trebalo detaljno procijeniti i na regionalnoj razini, uzimajući u obzir relevantne zemljopisne elemente, posebice otoke.

“Kriterije treba utvrditi s dovoljno detalja i na temelju znanstvenih dokaza, jer nema razloga za ograničavanje putovanja na cijele zemlje ako su pogođene samo određene regije. To može pomoći izgradnji samopouzdanja putnika, ali i sektoru u oporavku, očuvanju radnih mjesta i poduzeća”, prenosi Staničić poruke ETC-a.

Zajednički nastup destinacija za perspektivnu 2021. godinu

Cjelokupan nastup ETC-a i svih članica mora biti fokusiran na održivom i transparentnom turizmu, odnosno na zajedništvu u nastupanju. Promocija i investicije osigurane su budžetom iz Fonda za oprovaka EU. Također, osiguralo se produljenje jamstava vaučera za otkazana putovanja do kraja 2021. i suspenzija slotova touroperatora.

Najavljuje da će naglasak aktivnosti ETC-a za 2021. biti na zajedništvu europskih destinacija u obnovi turizma u Europi nakon koronakrize i to ka transformaciji prema odgovornom, održivom, digitalnom i otpornom turizmu, ali i na jačanju glasa turizma u Europi i EU-u kroz bolju koordinaciju među zemljama.

Europa kao zdravstvena destinacija

ETC će i iduće godine nastaviti promociju Europe kao zdravstveno sigurne destinacije. Ova promocija ovisit će o odgovornom ponašanju stanovništva i epidemiološkoj situaciji, uz isticanje ponuda i boravka na otvorenom (outdoor), nautike, sunca i mora u ljeti s naglaskom na manjim destinacijama, kao i kulturnog turizma te gastronomije.

HTZ na skupštini ETC inicirao je konferenciju o budućnosti turizma u postpandemijskom razdoblju, za što su sve zemlje članice ETC-a zainteresirane, a datum i mjesto održavanje odredit će se naknadno.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno