Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Dubrovnik lagano gasi sezonu, hoteli zatvaraju vrata

Dubrovnik zatvara 12 hotela do kraja listopada, do sljedeće turističke sezone.

Hotel Lero i vila Orabelle – od 50% do 80% manje gostiju

Dubrovnik bilježi jako lošu sezonu,nešto je krenulo početkom kolovoza i nadali smo se da će potrajati još kroz rujan. Međutim zbog loših poteza odgovornih tijela i divljanja virusa u Hrvatskoj, došli smo na crvenu listu svih bitnih emitivnih zemalja.

Brojke su u ovom trenutku mizerne. Ove godine u našoj Vili Orabelle imali smo 50% manje gostiju u odnosu na lani, a u hotelu Lero 80 posto manje.

Najbrojniji su bili domaći gosti, zatim Nijemci, Britanci,Francuzi i Poljaci – istaknuo je direktor hotela Lero Srđan Pujo. Naglasivši kako Lero neće zatvarati preko zime jer nikada nije ni bio sezonski hotel, ali da će zato 1. studenog zatvoriti Vilu Orabelle. Planiraju ponovno otvoriti 1. ožujka 2021. a Vila 5db u blizini Straduna radit će tijekom cijele zime kao i hotel.

Jadranski luksuzni hoteli – zaposleno dodatnih 153 sezonca

U JLH odluku o dinamici otvaranja i zatvaranja hotela donosimo u skladu s najavama dolazaka i brojem linija prema destinaciji te smo tako Hotel Bellevue Dubrovnik

zatvorili 7. rujna, Hotel Odisej na Mljetu 14. rujna dok će se Hotel Croatia u Cavtatu zatvoriti 20. rujna. 

Hotel Excelsior i Hotel Dubrovnik Palace do daljnjeg ostaju otvoreni, a njihovo eventualno zatvaranje ovisit će o daljnjem razvoju situacije.

Zadržali su sve svoje stalne zaposlenike od početka pandemije. trenutno ih je 665 te se njihov broj, neovisno o daljnjem radu hotela i situaciji s koronavirusom neće mijenjati.

Dodatno je tijekom godine zaposleno 163 sezonskih radnika, koji su raspoređeni u trenutno otvorenim hotelima grupacije. U ovom trenutku još uvijek imamo 153 sezonskih zaposlenika, a čiji ugovori istječu tijekom rujna i listopada.

Hilton Imperial/Dubrovnik-planiraju ostati i zimi

Iz hotela Hilton Imperial Dubrovnik naglasili su kako vjeruju da nitko ne može biti zadovoljan sezonom. No smatraju da su postignuti rezultati pokazatelj njihove fleksibilnosti i brze prilagodbe novim okolnostima na tržištu. S obzirom na okolnosti, ističu, broj noćenja je niži kao i za cijelu županiju. I ove zime planiraju ostati otvoreni.

– Od otvaranja pod zastavom Hiltona 2005. hotel se zatvarao samo za vrijeme obnove soba i restorana. Čitavo vrijeme pandemije Hilton Imperial je bio otvoren i primao goste. Osigurali smo smještaj i doktorima koji svo ovo vrijeme dolaze u ispomoć Općoj bolnici Dubrovnik.

Maestral/Dubrovnik – naviše kroz izravni booking

Sezona je bila izazovna i za hotele Maestral. Većina rezervacija, naglasili su napravljena je kroz izravan booking s izraženim ‘last minute’ rezervacijama.

Uvođenje dodatnih restrikcija putovanja u rujnu na našim najznačajnijim emitivnim tržištima negativno se odrazilo na stanje posezone od koje smo puno očekivali s obzirom na prijašnje najave te smo sukladno smanjenju letova donosili odluke i o radu hotela. 

Hotel Vis zatvorili smo početkom rujna dok će hoteli Splendid i Uvala ostati otvoreni kroz rujan i listopad. Odluka o zatvaranju ovisit će o broju avio linija prema destinaciji – naglasili su iz hotela Maestral.

Lapad/Dubrovnik – od 20% do 65% popunjenosti

Hotel Lapad u ovoj se godini otvorio 12. ožujka, a hotel su morali zatvoriti već nakon sedam dana.

-Drugi put smo otvorili 1. srpnja, kad je bio najavljen početak letova. Srpanj smo radili na oko 20% popunjenosti, a pokretanjem letova iz Ujedinjenog Kraljevstva sredinom srpnja porastao je optimizam. Naš booking je u ovim okolnostima izgledao dosta dobro do 20. kolovoza kad je Hrvatska završila na crvenim listama i od kada je počeo drugi val otkaza rezervacija. U tim danima prije nego smo završili na crvenim listama imali smo popunjenost od oko 65%, a rujan je izgledao još bolje od kolovoza – govori nam direktorica prodaje i marketinga Vivian Kuculo.

Za njih je ovo, dodaje, izgubljena sezona jer su ostvarili 10 posto prihoda u odnosu na lanjsku sezonu. Na kraju sezone ostvarit će sedam tisuća noćenja, a lani su imali više od 66 tisuća noćenja. Hotel Lapad planiraju zatvoriti već u prvoj polovici listopada.

Rixos Premium Dubrovnik – novi gosti iz Ukrajine i Izraela

Direktor hotela Rixos Premium Dubrovnik Ayhan Basci kao najveća turistička investicija tijekom 2020. godine, ostvario je zadovoljavajuće rezultate.

posebno smo ponosni što smo unatoč svemu uspjeli završiti planiranu obnovu hotela.te ponuditi tržištu potpuno novi luksuzni hotelski proizvod u Dubrovniku.

Tijekom srpnja i kolovoza u hotelu je boravilo najviše gostiju s naših tradicionalnih tržišta UK i Njemačke. Restrikcije oko putovanja u Hrvatsku koje je uvela većina zemalja EU, negativno su se odrazile na broj rezervacija u posezoni. Iz tog razloga, svoje smo aktivnosti usmjerili na tržište Ukrajine i Izraela. Iz tih zemalja dolazi najveći broj gostiju koji borave u našem hotelu, te do daljnjega ostaje otvoren.

Valamar hoteli – smanjili kapacitete ali zbrinuli radnike

Za ovu turističku sezonu Valamar je smanjio smještajne kapacitete hotela, ljetovališta i kampova za 20 posto. Tako je osigurao još više prostora gostima u restoranima, na recepciji, bazenima, na plaži i u ostalim zajedničkim sadržajima.

Hotel Valamar Argosy i Solitudo SunnyCamping svoja su vrata za ovu sezonu zatvorili prije nekoliko dana. Hotel Valamar Collection Dubrovnik President zasada ostaje otvoren do daljnjega. Najveći broj gostiju dolazio nam je iz zapadnoeuropskih zemalja u čemu su prednjačili Britanci i Nijemci, gosti iz naših susjednih zemalja. Ponovnim pokretanjem poslovanja i otvaranjem objekata Valamar Riviera je u prvom redu vratila na rad djelatnike iz operacija koji su već bili u radnom odnosu. A zatim je tijekom lipnja započela sa zapošljavanjem stalnih sezonaca i sezonaca s iskustvom rada u Valamaru. Budući da su u Dubrovniku bila otvorena samo tri objekta, dio djelatnika iz operacija i tehničkog sektora dobio je mogućnost povratka na posao u drugim Valamarovim destinacijama.

Royal Hotels and Resort – pad od 75%

U Royal Hotels and Resort istaknuli su kako je sezona, završila sukladno njihovim očekivanjima.

-Trenutno smo na 2021., za koju očekujemo stabilniju špicu, a nešto teži početak. Ove sezone bilježimo pad od 75 posto u broju gostiju i noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Do kraja rujna planiramo zatvoriti 4 od ukupno 5 naših hotelskih objekata. A ovisno o booking trendu ćemo odlučiti kada zatvoriti i posljednji hotel. Trenutno su zatvoreni hoteli Royal Princess, Royal Palm i Royal Ariston.A otvoreni su hoteli Royal Neptun i Royal Blue. Royal Neptun zatvaramo do kraja rujna, a Royal Blue će se zatvoriti tijekom listopada.

SourceDuList

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno