Petak, 22 rujna, 2023

Dubrovnik, a i neke druge destinacije u Hrvatskoj će i dalje produženu sezonu moći imati jedino uz MICE grupe i projekte.

Izvor: PoslovniTurizam

U cijelosti prenosimo intervju s Danielom Marušićem, osnivačem i direktorom Dubrovnik Travel DMC te predsjednikom Strukovne grupacije putničkih agencija Županijeske komore Dubrovnik unutar HGK.

DT Croatia – Dubrovnik Travel DMC, agencija specijalizirana za organizaciju i provedbu skupova, incentiva, ekskluzivnih grupa i evenata sa sjedištem u Dubrovniku te uredima u Splitu i Zagrebu, jedna je od prvih DMC agencija u Hrvatskoj. 

Ovo je vrlo teška godina za agencije, pandemija uzrokovana koronavirusom još traje i vrlo je neizvjestan njezin daljnji tijek. Što mislite, na koje načine one mogu preživjeti ovu godinu, posebno zimu te konsolidirati svoje poslovanje, osim pukog rezanja troškova?

Teška su vremena ispred nas, a ovisno o tome kako je koji menadžment upravljao tvrtkom te koji su ciljevi, biti će sigurno raznih scenarija. Neka šablonska situacija ne postoji. Svatko vodi svoju tvrtku i nitko nije u istom položaju od početka ovog novog ekonomskog i svjetskog režima.

Vjerujem da će posljedice najviše osjetiti oni koji su imali velik broj zaposlenih i/ili velike financijske obveze koje nisu mogli povoljno reprogramirati ili dogovoriti.

Zima će pokazati svoje zube, a ako se 2021. nije dobro pripremila i već sada dijelom prodala te osigurala, mislim da će mnogo agencija nažalost biti na rubu egzistencije, dok će veliki broj onih koji nemaju neka osiguranja morati i zatvoriti. Svaki vlasnik će odlučivati kako dalje, odnosno isplati li im se dalje raditi ili ne. Pomoć koja je od strane Vlade bila osigurana za djelatnike, svakako je bila od koristi, ali sad nam više treba pomoć da osiguramo većini članova slobodno poslovanje u 2021., da se Hrvatska promovira i vodi kao sigurna destinacija te da se postupno vratimo normalnom poslovanju. Bila to 2021. ili koja godina kasnije, djelatnike ne možemo držati ako nemamo posla.

Na koje će načine trenutna pandemija utjecati na transformaciju uloga PCO i DMC agencija?

Sigurno će se pravila igre promijeniti. Ovisno o mjerama i kako koja destinacija gleda na druge te najviše na nas. PCO i DMC agencije će tu opet imati jako zahtjevnu ulogu jer, generalno gledajući, mi smo posrednici informacija, novca, poslova i rizika. Kako kažu, uvijek je najteže onome tko je u sredini. S druge strane, tko je u ovome poslu duže i iskusio je druge krize, lakše će prebroditi i ovu, a neki će se i preorijentirati. Nekad je manje teško, a nekada više, život PCO i DMC agencija nikad nije bio lak.

Kako se otkazivanje brojnih skupova i događanja ove godine odrazilo na Vaše poslovanje, po pitanju izgubljenih prihoda, zaposlenika i sl.?

Gotovo 95% skupova je otkazano ili prebačeno za 2021., nešto malo ih je još uvijek aktivno za ovu jesen, ali s puno zadrške. Zaposlenike većinom držimo i dalje uz pomoć postojećih državnih mjera, organizirali smo drugačiji raspored radnih sati, mogućnost rada od doma, radimo na unaprjeđenju usluga, poboljšanju sustava, pripremu za 2021. – uz povećan režim štednje.

Dio skupova se prebacio na virtualna izdanja, imate li iskustva, odnosno kakva su vaša iskustva u organizaciji online evenata?

Nemamo iskustva kao organizator, ali sudjelovali smo na raznim stručnim webinarima i učinak je dobar. Ipak, svi se slažemo, virtualna radionica ne može zamijeniti ljudski kontakt. Virtualni segmenti mogu ostati kao alat informiranja, ali za pravo dijeljenje iskustva, znanja i informacija te prenošenje specijalizacije u mnogim strukama će uvijek prednost imati skupovi uživo.

Primarni proizvod DMC agencija kao što je i DT je incentive, koji je najosjetljiviji na ovakve nepogode i krize. Koja je budućnost incentiva, kako će oni izgledati s obzirom na postojeće epidemiološke mjere? Može li se i uz određene restriktivne mjere u potpunosti doživjeti neka destinacija?

Incentive putovanja su doživljaji i u budućnosti će ostati jedna od glavnih motivacija za uspješnu suradnju i poslovanje neke tvrtke ili industrije. Kako pratim razne portale, a tako i sam ocjenjujem, da će u budućnosti incentive sigurno prvi biti pogođen, a zadnji će se vratiti u igru, ako opet dođe do neke nove svjetske krize. Iskusili smo to ranije pa vjerujem da će se isto ponoviti, kao što se i danas događa. Međutim, neke se isplati čekati, dok neki to ne mogu pa će mijenjati strategiju.

Dubrovnik, a i neke druge destinacije u Hrvatskoj će i dalje produženu sezonu moći imati jedino uz MICE grupe i projekte.

DT ima urede u Splitu, Zagrebu i u Dubrovniku. Sve tri su različite destinacije s različitom ponudom. Uvijek će klijent biti taj koji odlučuje o destinaciji, a sigurnost će, kao što je uvijek i bilo, biti najvažniji faktor za odluku.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno