Srijeda, 4 listopada, 2023

Dubrovački debakl u turizmu. Samo 17% ostvarenog prometa

DUBROVAČKI DEBAKL Najljepši hrvatski grad zabilježio je samo 17% lanjskog turističkog prometa.

Dubrovački mediji a i oni nacionalni, objavili su podatke o dubrovačkom turističkom prometu u 2020. godini. Nažalost, samo 17% prometa ostvareno je u ovoj godini shodno prošlogodišnjem.

Sezona je definitivno gotova usprkos snimanju filma s Nicholasom Cageom.

Zbog korone otkazani su kongresi od kojih je Dubrovnik živio u listopadu i studenom. Već odavno su zatvoreni ili se zatvarju i smještajni objekti, ugostitelji stavljaju ključ u bravu pritisnuti svim mjerama i jednakim PDV-om.

Ovisnost o zračnom prometu kao jedna od naj južnijih hrvatskih destinacija, doživjela je najveći udarac pandemije. S prirodnim i geografskim predispozicijama bilo je jasno da Dubrovniku neće biti lako.

Jako je zabrinjavajuće da dubrovački turistički stručnjaci nisu uspjeli privući i dovesti goste koji do sada nisu posjetili Dubrovnik, To su gosti koji možda nisu visoko platežne moći kao dosadašnji, ali bi malo oraspoložili blagajne svih sudionika tur. ponude.

Dubrovački rezime: Najveća žrtva najteže turističke sezone od 1995. godine do danas

Dubrovački je turizam ove godine doživio katastrofu jer je dvadeset godina preplaćivao lošu uslugu, grozne restorane i trećerazredne kafiće i barove. Uz iznimku Nautike, 360 i još par restorana i barova. Nadamo se da će ovosezonski debakl pomoći Dubrovčanima da se bar malo ozbiljnije pripreme za iduću sezonu. Jer, Dubrovnik nema nikakvog izbora osim turizma.

Zaključak ovakve krize i pada prometa u Dubrovniku jest hitna reorganizacija dubrovačkog turizma. On se mora dramatično promjeniti. Tko god to u Dubrovniku ne razumije, morao bi se početi baviti nekim drugim poslom.

Teške brojke za hrvatski turizam

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 42 posto, na 140,6 milijuna. Vrijednost računa manja za 46 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju 24. veljače do 30. kolovoza ove godine iznosi 10,02 milijarde kuna. U istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 18,72 milijarde kuna.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno