Srijeda, 4 listopada, 2023

Dubrovački Advent neizvjestan. Hoće li Stradun Novu 2021. dočekati prazan?

Raspisuje se natječaj za kućice, no bez šatora i klizališta, a sam doček Nove 2021. na Stradunu je još uvijek neizvjestan.

Hoće li ove godine biti organiziranoga dočeka Nove godine u Gradu, da ispratimo konačno ovu 2020., ne ponovila se, pitaju se ovih dana mnogi. Dok Zagreb, unatoč pandemiji i potresu najavljuje svoj popularni Advent u Zagrebu, onaj najpoznatiji novogodišnji doček kultni Ball Drop, na njujorškom Times Squareu bit će virtualna i digitalna priredba.

Želite biti tamo?

Zbog pandemije Covida-19 iskustvo uživo bit će vrlo ograničeno i njime će biti počašćeno birano medicinsko osoblje i ljudi koji su u SAD bili na prvoj liniji borbe protiv pandemije. A u nas? S brojem pozitivnih i oboljelih koji stalno raste, nakon loše turističke sezone koja je ispraznila i naše špage i gradsku blagajnu, hoće li biti organiziranog dočeka i Zimskog festivala?

Puno skronije nego prošlog Adventa

Možda! Dade se iščitati odgovor iz gradske uprave – sve ovisi o epidemiološkoj slici i preporukama Stožera Civilne zaštite, ali uslijed slabog punjenja proračuna treba imati skromnija očekivanja nego nekad. Ipak, Grad narednih dana objavljuje natječaj za zakup adventskih kućica od kojih će njih devet biti na Stradunu. Početna cijena najma, kako neslužbeno saznajemo, kretati će se od 10 do 19 tisuća kuna, ovisno o lokaciji i namjeni kućice.


– Grad Dubrovnik i Dubrovačke ljetne igre rade na pripremi i organizaciji Dubrovačkog zimskog festivala 2020., koji se planira u dosta manjem obujmu nego ranijih godina. Iako će realizacija ovisiti o epidemiološkoj situaciji te je jedan od mogućih scenarija da se ništa neće moći održati, u ovom trenutku radimo pripremu kao da će se Festival održati – navode iz gradske uprave.
Grad Dubrovnik će narednih dana raspisati i natječaj za zakup ‘kućica‘ na javnim površinama. Njihov broj će biti nešto manji nego prethodnih godina. Primjerice, prošle ih je godine, na području od Straduna, preko Gundulićeve poljane, Pila, Gruža i Mokošice bilo ukupno 33, a ove će se godine javni natječaj raspisati za njih dvadeset.

Ima još do prosinca

Do prosinca je još dugo za bilo kakvo planiranje budući se situacija s pandemijom brzo mijenja, pa budu li nam epidemiološke mjere kao u Češkoj pa nam zabrane pjevanje ništa neće biti ni od tradicionalnog pjevanja klapa, a tko zna što će biti s kolendom i novogodišnjim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra na koje smo naviknuli…
 – Svakako ćemo pratiti upute Stožera Civilne zaštite i, ukoliko bude moguće organizirati ova događanja, uvjete ćemo prilagoditi uputama, sve u skladu s tada važećim epidemiološkim mjerama – poruka je gradske uprave.

Avionske veze upitne, hoteli čekaju zadnji čas za odluku

 Za sada ima i avionskih veza, no opet o situaciji s pandemijom i u nas i u svijetu ovisi hoće li hoteli u prosincu uopće biti otvoreni, pa većina ne želi s planovima izlaziti u javnost. Hotel Hilton Imperial Dubrovnik potvrdili su neće se zatvarati. Za blagdanski period zanimanja gostiju ima; no u novonastaloj situaciji trend rezerviranja je u posljednji trenutak. Organiziranje svih zabava i događanja, uključujući i doček Nove godine, ovise o epidemiološkoj situaciji te preporukama Stožera, odgovorili su iz dubrovačkog Hiltona. Valamaru je u planu da hotel Valamar Collection Dubrovnik President 5 bude otvoren i za novogodišnje blagdane uz prigodnu ponudu, a slični su planovi i ALH. Svakako, svima su nam planovi za kraj godine na dugom štapu. A s njima i sva očekivanja u 2021.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno