Home Istaknuto Državni tajnik vjeruje u dolazak turista već od kraja svibnja

Državni tajnik vjeruje u dolazak turista već od kraja svibnja

U TURIZMU je godinu dana od izbijanja pandemije prisutna opća nelikvidnost, akumulacije su ispražnjene i sektoru će itekako dobro doći državna jamstva za kredite radi pripreme sezone, izjavio je danas predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba nakon sjednice Turističko-poslovnog vijeća (TPV) HGK.

Teme te sjednice bile su priprema ovogodišnje sezone i financijske mogućnosti koje se kroz potpore HBOR-a i HMAG-BICRO-a nude turističkom sektoru, koje je predstavio državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina nakon što je u utorak ujutro to Ministarstvo objavilo i pozive za dodjelu državnih jamstava poduzetnicima iz sektora turizma i sporta u sklopu vladinih mjera gospodarskog opravka.

“Program dodjele potpora napravljen uz uvažavanje svih problema”

Riječ je o programu vrijednom milijardu i pol kuna od kojih će, kako je nakon sjednice Vijeća izjavio Glavina, milijarda kuna biti za velike poduzetnike, a pola milijarde za mikro, male i srednje poduzetnike u turizmu i sportu i povezanim djelatnostima.

I Žgomba i Glavina potpore smatraju dobrodošlima ocjenjujući kako je preživljavanje turizma zajednički interes države i poduzetnika, kao i njegova sposobnost odrađivanja ovogodišnje sezone.

“Dobro je i vrijedno što je Ministarstvo turizma i sporta u svim ovim teškoćama našlo mogućnost da država stopostotno jamči za povrat kredita, što je svakako veliki ‘poguranac’ za nas koji radimo u turizmu i da budemo koliko-toliko likvidni”, istaknuo je Žgomba.

Glavina je jako bitnim istaknuo što je taj program dodjele potpora napravljen uz uvažavanje svih problema u sektoru zbog pandemije i što nudi državna jamstva za kredite.

“Program je atraktivan za sve jer nudi jamstvo države za kredite svim mikro, malim i srednjim poduzetnicima u stopostotnom iznosu, a velikima u 90 postotnom iznosu. Za to smo dobili i suglasnost Europske komisije (EK) da osiguramo dodatna sredstva jer, nažalost, sredstva iz mehanizma za oporavak i otpornost neće biti na raspolaganju turističkom sektoru i gospodarstvu općenito do kraja ove godine”, kazao je Glavina.

Buking neizvjestan, ali optimizam za lipanj i ljetnu sezonu

Na pitanje novinara o očekivanjima od ove sezone i bukingu, Žgomba i Glavina su rekli da je to dosta neizvjesno s obzirom na razvoj pandemije i pogoršanja na svim hrvatskim tržištima, ali vjeruju da bi od kraja svibnja i u lipnju turistički promet mogao krenuti i rasti kroz ljetne mjesece.

“Buking je veoma osjetljiva situacija jer je Hrvatska sada u relativno dobroj epidemiološkoj situaciji, a sva naša tržišta u puno lošijoj i ljudi, normalno, više razmišljaju o zdravlju nego o putovanjima. To brine, no realno je očekivati da će ljeto donijeti veći promet i da ćemo moći raditi do kraja kolovoza i kasnije, što naravno ovisi o epidemiološkoj situaciji”, komentirao je Žgomba.

Dobrom viješću ocijenio je što je Njemačka Istru stavila na zelenu listu i nada se da će takvih regija u Hrvatskoj biti sve više, no upozorio je i kako je očito da će sve kasniti zbog širenja virusa, a dijelom i procjepljivanja sporijeg od očekivanog.

“I dalje sam optimist i vjerujem da će od lipnja sezona biti donekle normalna i da će ukupni financijski rezultat ove godine biti bolji od 2020., odnosno na razini od oko 60 posto iz 2019.”, dodao je Žgomba.

Vijesti o covid-putovnicama ili zelenim propusnicama 17. ožujka 

Državni tajnik Glavina kazao je pak kako očekuje da će Hrvatska već od Uskrsa početi primati turiste, pri čemu misli da bi među prvima mogli biti oni starije dobi jer su se među prvima cijepili, a da će glavni ljetni dio sezone biti sa značajnijim prometom.

“Protokole za prelaske granica i informacije o tome za turiste vezat ćemo za protokole koji se dogovaraju u EK. Čekamo što će se dogovoriti na toj razini vezano za tzv. zelene propusnice ili covid-putovnice. Za sada je plan da se to objavi 17. ožujka i tada bismo trebali znati konkretnije”, najavio je Glavina.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!