Subota, 25 ožujka, 2023

Država se prema ugostiteljima ponaša maćehinski, izjavio je Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera

Visok PDV, nedostatak radne snage, najavljene visoke cijene energenata, poskupljenje nabave, financiranje, koncesije i koncesijska odobrenja ključni su problemi s kojima se suočavaju ugostitelji u Hrvatskoj.

– Država se prema nama ponaša maćehinski, nema komunikacije između ugostitelja i Republike Hrvatske, rekao je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera na sastanku članova ove asocijacije ugostitelja koji su u Circolu diskutirali o trenutačnom stanju, izazovima i perspektivi struke koja je zbog korona krize u vrlo teškom stanju.

Udruga je osnovana 2016. godine kao reakcija na naglo podizanje PDV-a, koje je ostavilo ogroman procjep.

“Situacija je 2016. bila neizdrživa. Ali iz zla se ide samo u gore”, naglasio je Jakominić u ne baš optimističnom početku sastanka, a osvrnuo se i na poskupljenje energenata koje će se odraziti na cijene.

Sastanku je prisustvovao pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je u javnosti podigao prašinu oko zabrane prodaja pića i kave u kioscima, ali ja kasnije najavio moratorij na tu odluku, savjetovanje i diskusiju u Gradskom vijeću, piše Glas Istre.

– Kao što rade ugostitelji, tako bi trebali i kiosci, uz prilagođene sanitarne uvjete. Tko radi, taj i griješi, poručio je Zoričić u uvodnom dijelu ugostiteljima.

Jakominić je rekao da je država s pojavom pandemije stala iza ugostitelja. “Time se prvi val izgurao. Ali proračun je iscrpljen i Udruga je sada kao u ratnom kriznom razdoblju, na rubu snage”, poručio je Jakominić, naglasivši da je ova udruga savjetodavno i izvršno tijelo koje gotovo volonterski funkcionira da bi rješavalo probleme i konsolidiralo rad ugostitelja.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik nacionalne Udruge Nikola Eterović, istaknuvši da rade na poticanju korektnijih inspekcijskih nadzora, otvorenih i izravnih komunikacijskih kanala, kao i na neoporezivom tretiranju napojnice – manče i ukidanju materijalnog knjigovodstva.

U Udruzi smatraju da je nužno za njih smanjiti PDV na 13 posto te ukinuti porez na potrošnju koji iznosi 3 posto i uz sadašnji PDV od 25 posto dodatno opterećuje financijsko stanje ugostitelja. Mišljenja su da bi se porez na potrošnju trebao regulirati u suradnji s lokalnom zajednicom. Istaknuta je i potreba fleksibilnijih uvjeta zapošljavanja i to u obliku dopunskog rada.

“To je potrebno kad netko želi uletjeti raditi 24 sata, primjerice za vikend. Sindikati to blokiraju zbog sulude ideje, a radnik želi raditi”, kometirao je Jakominić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno