„Doživi kulTuru potpuno drugačije“

„Doživi kulTuru

PROMO ČLANAK

”kulTura”– projekt nevjerojatne inspiracije

Godina koja se polako približava svom kraju godina je koju ćemo još dugo pamtiti. Bila je prepuna snažnih emocija poput straha i neizvjesnosti, a istovremeno nas je poučila poniznosti i zahvalnosti. Zdravlje i zajedništvo neki su od sastavnih dijelova života koje smo izuzetno počeli cijeniti, a jedna od stvari, onih neopipljivih stvari koje nam mnogima zasigurno ponajviše nedostaje jest putovanje.

Premda se čini da je cijeli svijet stao, to zapravo nije slučaj, a mnogi projekti iz turističkih i kulturnih sektora primjer su kako se na razvoju i obogaćivanju turističke ponude i dalje marljivo i predano radi. 

Upravo jedan takav projekt zanimljivog naziva „Baština Jaske i Črnomlja također može biti ˈcoolˈ. Za sve.“ provodi Grad Jastrebarsko koji ga je kao nositelj projekta ostvario u suradnji s Općinom Črnomelj i partnerima Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog, Fakultetom za elektrotehniku – Sveučilište u Ljubljani, Razvojno informacijskim centrom Bela Krajina, međunarodnim sveučilištem Libertas i pridruženim partnerima.

Projekt snagu i inspiraciju pronašao u interpretaciji kulturne baštine

Projekt akronima „kulTura“ svoju je snagu i inspiraciju pronašao u činjenici kako se uz slovensko-hrvatsku granicu nalazi više od 50 manjih povijesnih gradova koje karakterizira bogata kulturna baština koja čini velik, a nedovoljno iskorišten potencijal za oživljavanje trgova i ulica te privlačenje gostiju, što lokalnih, što inozemnih. Upravo su takvi gradovi Črnomelj i Jastrebarsko, koji su odlučili promovirati postojeću kulturnu baštinu, u skladu s turističkim trendovima kako bi ostvarili veću posjećenost i popularizirali nepravedno zanemareno prekogranično područje. Uspješnom implementacijom odabranih rješenja, cilj je da mali povijesni gradovi bogate kulturne baštine uz granicu dobiju priliku predstaviti se i umjesto tranzitnog mjesta postati nezaobilazna destinacija koju vrijedi posjetiti.

Projekt kulTura sufinanciran je sredstvima u okviru Programa suradnje Interreg V A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna je vrijednost projekta 1.316.243,02 eura, od čega sufinanciranje iz sredstava EFRR iznosi 1.118.806,54 eura (85%), dok vlastita uložena sredstva partnera na projektu iznose 197.436,48 eura (15%). Razdoblje provedbe projekta traje od 1. srpnja 2018. godine do 31. prosinca 2020. godine, odnosno sveukupno 30 mjeseci.

Glavni su ciljevi ovog inovativnog projekta:

– očuvanje kulturne baštine dvaju malih gradova

– interpretacija i prikaz baštine malih gradova

– razvoj prekograničnog turističkog proizvoda kulTura

– povećanje prepoznatljivosti i broja posjeta kulturnim atrakcijama

– povećanje udjela osoba s tjelesnim invaliditetom u ukupnom broju turista i posjetitelja

Prekogranični turistički proizvod – kulTura

U okviru projekta, u Jastrebarskom i Črnomlju razvijen je, a ujedno i testiran, novi prekogranični turistički proizvod nazvan kulTura. Proizvod kulTura predstavlja turu po neotkrivenoj kulturnoj baštini gradova, a podržan je s prekograničnom digitalnom bonitetom karticom i uz to oblikovan po mjeri posjetitelja uključujući osobe s invaliditetom. Kružne kulturne turističke ture za obilazak u Jastrebarskom i Črnomlju inkluzivno su objedinile lokalne ponuditelje, obrtnike, umjetnike i tradicionalne zanate. Stručno vođenje dostupno je u pratnji turističkog vodiča, a sam je obilazak ture popraćen uz mobilnu aplikaciju kulTura i turističku kartu na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku. Dodatno, točke za bilježenje posjetitelja dostupne su u Gradskom muzeju Jastrebarsko i Galeriji Črnomelj.

Bačvarska zbirka obitelji Golub

Cool tura

Turistička tura za područje grada Jastrebarskog obuhvaća 13 kulturnih atrakcija: kapela Sv. Duha, gradski muzej i galerija Jastrebarsko, trg Josipa Jurja Strossmayera – kip obitelji, spomenik obiteljska kuća Starčevića, spomenik Vladka Mačeka, Napoleonova bolnica ili Šubarova kuća, perivoj dvorca Erdödy–Žitnica–Most Ljube Kraljević, bačvarska zbirka obitelji Golub, Franjevački samostan i crkva Blažene Djevice Marije, Spomen obilježje „Nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova“, povijesni grobovi na gradskom groblju, crkva Svetog Nikole biskupa i ljekarna Bival.

U Črnomlju je u projekt kulTura uključeno 15 lokaliteta: Muzejska zbirka mjesta Črnomelj, Župni i pastoralni centar, Crkva Sv. Duha i kasnoantičke zidine, Primožičeva kuća, Korenova kuća, Sinkovičeva kuća, Župna crkva sv. Petra, Stara škola, Zapovjedništvo (Komenda), Spomenik NOB-a na Gričku, Sokolski dom (danas Kulturni dom), Spomenik palim borcima u Prvom svjetskom ratu, Črnomeljski dvorac, Kreditni ured i Stoničev dvorac.

Valja spomenuti i vrlo važan investicijski aspekt projekta kojim je osigurano uređenje Turističko-informativnog centra kao informativnog središte za posjetitelje te izgradnja paviljona u perivoju dvorca Erdödy namijenjenog društvenim sadržajima u Jastrebarskom, dok su u Črnomlju obnovljene ulice i trg u povijesnoj gradskoj jezgri te postavljena stalna izložba Riznica Črnomlja. 

Veća očuvanost, prepoznatljivost, turistički obilazak, doživljaj i iskustvo zaboravljene povijesti malih prekograničnih povijesnih gradova uz slovensko-hrvatsku granicu, razvojni model turističkog proizvoda kulTura i mobilna aplikacija kulTura, prekogranična digitalna bonitetna kartica kulTura, povećanje broja posjetitelja u Jastrebarskom i Črnomlju… samo su neki od rezultata koji su ostvareni za vrijeme trajanja projekta.

Paviljon u perivoju dvorca Erdody

Po završetku projekta, očekuje se povećanje broja posjeta atrakcijama kulturne baštine u Jastrebarskom i Črnomlju za najmanje 3,5 puta u odnosu na polazne točke broja posjeta u 2016. godini. Konkretno, radi se o 9.000 novih posjetitelja koji će kroz ovaj projekt biti motivirani za dolazak u Jastrebarsko i Črnomelj.  Ture se mogu proći uz pomoć turističke karte na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku. Dostupne su i putem mobilne aplikacije kulTura koja posjetitelje vodi uz GPS navigaciju. Uz samostalnu šetnju i šetnju uz pomoć posebne mobilne aplikacije kulTura koja je razvijena u sklopu projekta, moguća je i šetnja uz posebno educirane turističke vodiče. 

Podignuta kvaliteta kulturne i turističke ponude

U svakoj od ovih varijanti naglasak je stavljen na cool točke koje nude splet iskustava kulturne baštine i povijesti, lokalnog kulinarskog doživljaja, umjetnosti, urbanog prostora za odmor i kontakta sa stanovnicima. Posebnost je ture i što su scenariji razgledavanja s planovima interpretacije pojedinih točaka razgledavanja prilagođeni osobama s tjelesnim invaliditetom, čime su Jaska i Črnomelj postali pioniri među manjim mjestima uz hrvatsko-slovensku granicu koji su omogućili turistički doživljaj osobama s tjelesnim invaliditetom. Osobama u invalidskim kolicima osiguran je pristup objektima, nabavljene su mobilne rampe za svladavanje visinske razlike stepenica i olakšan pristup teško pokretljivim osobama i osobama u invalidskim kolicima. Također, turistički su vodiči obučeni za stručno vođenje osoba s tjelesnim invaliditetom. U Jastrebarskom i Črnomlju time je dodatno podignuta kvaliteta kulturne i turističke ponude, a samim projektom kulTura podignuta je i kvaliteta cijelog pograničnog područja Hrvatske i Slovenije. U Jastrebarskom su mobilne rampe postavljene na ukupno devet lokacija od čega su tri na lokacijama objekata kulturne baštine, pet na lokacijama ugostiteljskih objekata koji se nalaze na turističkoj ruti kulTure i jedna u Info centru Jaska. Općina Črnomelj postavila je ukupno deset mobilnih rampi, od čega ih je osam na lokacijama objekata kulturne baštine.

Obnovljena povijesna jezgra Črnomlja

Važnost komunikacijskih aktivnosti u sklopu projekta

Sve navedene aktivnosti pratila je i snažna komunikacijska podrška koja je uključivala javna događanja. Kreirana je internetska stranica www.kul-tura.hr. Pripremljeni su informativni materijali i brošure na nekoliko jezika, a provedena je i promotivna kampanja. Uz to, osiguran je i posjet lokacijama od strane relevantnih travel i gastro blogera te danas sve popularnijih influencera koji su iz prve ruke otkrili i uvjerili se u ljepote Jastrebarskog. Kao ključan promotivni alat pokazala se mobilna aplikacija kulTura koja posjetitelja aktivno uključuje da doživi gradove. Na poučan i interaktivan način vodi po trasi kulTure korištenjem GPS-a, tehnologije virtualne stvarnosti i interaktivnih karata, uči o povijesti kroz poučne igrice za djecu i nagrađuje bodovima koje posjetitelji skupljaju prilikom obilaska atrakcija i zatim mijenjaju za različite pogodnosti kod lokalnih ponuditelja. Osim Jastrebarskog i Črnomlja, mobilna aplikacija i digitalna bonitetna kartica tehnološki i sadržajno omogućavaju neposredno uključivanje u projekt drugih gradova uz slovensko-hrvatsku granicu. Usporedno s digitalnim iskustvom, briga se vodi i o osobnim kontaktima između posjetitelja i domaćina. U tu svrhu su i osposobljeni vodiči kao interpretatori baštine.

U očima kulTure svi smo jednaki

Projekt kulTura nametnuo se kao cool tura oblikovana po mjeri posjetitelja koja im na dosad neviđeni način predstavlja kulturnu baštinu i lokalnu ponudu, a istovremeno omogućava živi i virtualni susret s povijesnim likovima na ulicama, trgovima i parkovima Jastrebarskog i Črnomlja. Radi se o projektu koji zasigurno može poslužiti kao primjer dobre prakse jer su Jastrebarsko i Črnomelj prvi od pedesetak manjih gradova uz slovensko-hrvatsku granicu koji su kroz revitalizaciju povijesnih središta mjesta i turističko-razvojni zaokret odlučili graditi svoju prepoznatljivost i razviti zajednički prekogranični turistički proizvod koji je prilagođen osobama s tjelesnim invaliditetom. 

Izvor: https://kul-tura.hr/

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!