Subota, 23 rujna, 2023

Dopustimo onim turistima koji su cijepljeni da nam dođu, poručuje Mato Franković

Velika Britanija je među prve tri države na svijetu po cijepljenu građana, samo su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati ( UAE ) cijepili više građana. Do jučer barem prvu dozu cjepiva dobilo je 21 milijuna Britanaca, a tjedno se cijepi oko 400.000 građana, te se zbog toga sve turističke zemlje direktno okreću upravo prema britanskom tržištu. Od Grčke, Kanara, Turske, Cipra, Španjolske i mnoge druge države jer upravo u britanskim turistima vide prvu ciljnu skupinu koja će masovnije putovati zbog visoke procijepljenosti.

Na tom tragu razmišlja i gradonačelnik grada Dubrovnika, Mato Franković, koji je nakon nedavne inicijative da se za turiste u hrvatskim zračnim lukama omogući testiranje na COVID, pokrenuo novu inicijativu usmjerenu upravo prema turistima iz Velike Britanije.

Franković je uputio prijedlog nadležnim ministarstvima da se za britanske goste sklopi sporazum s Velikom Britanijom prema kojem bi se svim Britancima koji su primili dvije doze cjepiva, koji su preboljeli COVID 19 ili imaju negativan PCR test dopustilo da bez ograničenja dođu na odmor u Hrvatsku od 01. svibnja.

Tržište Velike Britanije najznačajnije je turističko tržište grada Dubrovnika, a kako se nakon izlaska Velike Britanije iz Europske Unije gosti iste smatraju gostima iz trećih zemalja na snazi je obveza karantene prilikom dolaska u destinaciju. S obzirom da bi takva mjera mogla ozbiljno ugroziti sezonu upućen je ovaj prijedlog, sljedeći primjere Cipra i Portugala koji su sklopili takve sporazume” ističe Franković te dodaje kako vodeći britanski mediji gotovo dnevno izvještavaju u koje je zemlje Europske Unije dozvoljen dolazak Britanaca bez obveze da prilikom dolaska odlaze u karantenu.

Kakvu je posljedicu za Dubrovnik imalo prošlogodišnje stavljanje Hrvatske na crvenu listu Velike Britanije najzornije pokazuju brojke dolazaka po kojima je Dubrovnik godinu završio sa 20% ukupnog broja noćenja uspoređujući s ostvarenjem broja noćenja u 2019. godini, zaključio je Franković.

Obje dvije inicijative fokusirane su na avio goste jer je grad Dubrovnik iznimno ovisan o zračnom prometu, no pokazuju i proaktivnost te odlučnost gradonačelnika da se neke stvari puno brže definiraju i pokrenu s mrtve točke. Koliko god ima vremena do ljetne sezone, toliko i vrijeme brzo leti, a svi trenutno marketinškim porukama ciljaju upravo tržište Velike Britanije. Brza rekacija je ključna.

Sporazum je na tragu covid putovnica ili potvrda, iako su turisti iz Velike Britanije smatraju gostima iz trećih zemalja, a koje podržavaju sve više i više država. Više na tu temu pročitajte u prilogu, no važno je za naglasiti kako covid putovnice nisu niti smiju biti jedini uvjet za putovanje, nego samo kao jedan od faktora koji će olakšati ili ubrzati putovanje. Svakako kako bi sporazum s Velikom Britanijom imao veliki pozitivan odjek i stavio fokus prema Lijepoj našoj.

Kada govorimo o europskom tržištu, Europska unija će 17.03. predstaviti “digitalnu zelenu propusnicu” tj. predstaviti okvir odluke država članica vezano uz covid putovnice i sva druga otvorena pitanja oko otvaranja prema turizmu. Također, važno je za istaknuti kako prema riječima ministrice Brnjac, Hrvatska razmatra model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na više punktova, o kojima će se odlučivati u suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Ako se želimo što bolje pozicionirati, sada je vrijeme da mi sami posložimo sve protokole, po meni već kasnimo, te ih jasno i prezentiramo i komuniciramo prema ključnim tržištima.

Također, upravo bi to trebao biti glavni promotivni narativ, a ne toliko o mozaičnim kampanjama u stilu sunca i mora. Odavno znamo kako će ove godine percepcija sigurnosti i komunikacija odigrati važnu ulogu.

Također, na temu uvođenja digitalnih zelenih putovnica koje bi omogućile lakše putovanje, a istovremeno pružile avio destinacijama brži turistički oporavak, dubrovački gradonačelnik Mato Franković održao je danas sastanak s generalnim direktorom Međunarodnog vijeća zračnih luka za Europu (European Region of Airports Council International) Olivierom Jankovcem i predsjednikom Udruženja zračnog prometa pri HGK Tončijem Peovićem.

Olivier Jankovec izvijestio je gradonačelnika Frankovića kako je do sada 100 europskih zračnih luka uvelo COVID testiranje, no kako smatra da je za punu implementaciju navedenog sustava potrebno žurno uskladiti priznavanja brzih antigenskih testova između zemalja članica EU, što bi također omogućilo lakša putovanja.

S druge strane, gradonačelnik Franković  predstavio je inicijative i protokole koje predlaže Grad Dubrovnik, a koje se odnose na putovanja iz svih zemalja neovisno o tome jesu dio EU ili ne. Prijedlog je da se pravila uvedu prema zonama ‘zelena’, ‘narančasta’ i ‘crvena’ i sukladno istima gosti bi imali određene uvjete za dolazak u Hrvatsku. Dakle nije cilj zaustaviti putovanja već omogućiti ih svima, uz određene uvijete.

Treba nam malo više ovakvih proaktivnih poteza od strane naših turističkih lidera.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno