Utorak, 21 ožujka, 2023

Booking.com: Hrvati nisu putovali van granica Hrvatske

Booking.com objavio podatke o putovanjima Hrvata

Proučavajući ostvarena ljetovanja, Booking.com je donio nove podatke. Podatci o prosječnoj udaljenost koju su putnici iz Hrvatske prešli putujući (lipanj – kolovoz) smanjila. Smanjila se za 56% u usporedbi s istim periodom lani, što je malo manje od globalnog prosjeka koji iznosi 63%.

Gledajući podatke dobivene u ljeto 2019. godine, putnici iz Hrvatske su u prosjeku putovali 726 kilometara po rezervaciji. Ovo ljeto ta udaljenost se smanjila na samo 322 kilometra po rezervaciji, što iznosi nešto više od udaljenosti Zagreb-Šibenik.

Prema booking.com podatcima Hrvati putovali i u inozemstvo

Čak 68% prijeđene udaljenosti putnika iz Hrvatske između 1. lipnja i 31. kolovoza 2020. godine bilo je unutar Hrvatske. U usporedbi sa samo 17% u istom periodu u 2019. godini.

Obala i otočni gradovi uz pripadajuće prirodne ljepote na vrhu su liste popularnih destinacija. Te destinacije su putnici iz Hrvatske rezervirali ovo ljeto. Mnogi od njih koristili su priliku i putovali kako bi posjetili obitelj i prijatelje. Obitelj i prijatelje s kojima se nisu mogli susresti tijekom restrikcija putovanja.

Hrvatska na vrhu ljestvice najpopularnijih destinacija koje su putnici iz Hrvatske rezervirali ovo ljeto. Domaći turisti su putovali u Njemačku, Italiju, Bosnu i Hercegovinu i Austriju. Neki putnici iz Hrvatske putovali van države da bi uživali u putovanjima, ali su ipak ostajali unutar kontinenta.

Domaći turisti ponovo otkrivaju davne destinacije

Mnogi putnici iz Hrvatske ponovo su otkrili šarmantne domaće destinacije. Na čelu s otocima za koje se javio pojačani interes ove sezone. Domaće destinacije koje su ovo ljeto bile veoma tražene su Starigrad-Paklenica i otočki gradovi Stari Grad, Hvar, Malinska i Korčula.

Iako su neke ruralne destinacije sve popularnije, dugoročno su provjereni urbani favoriti još uvijek na vrhu liste najpoželjnijih odredišta. Ovo ljeto te destinacije za putnike iz Hrvatske su gradovi Zagreb, Zadar, Split i Dubrovnik.

Što se tiče odabira smještaja, domaći turusti su ove godine najčešće odabirali odsjedati u kampovima, villama i kućama za odmor.

Porast rezervacije smještaja u kampovima pokazuje promjenu trendova u putovanjima. Uspoređujući podatke s kraja 2019. godine prije pandemije, samo 13% domaćih turista je namjeravalo je odsjesti u kampovima. A čak 64% planiralo provesti svoj odmor u hotelima.

Planovi za putovanja

Iako su događaji ove godine doveli do velikih promjena u navikama putnika i odabiru destinacija, putovanja su ipak ostala velika želja za mnoge. Krajem 2019. godine putnici iz Hrvatske sanjarili su o prekrasnim plažama (61%) i izletima u užurbane gradove (57%). Čak 49% ih je sanjarilo o tome da posjeti obitelj i prije nego su znali da će im kontakt biti ograničen ove godine.

Mnoge destinacije na listama želja putnika nalaze se veoma daleko i do njih bi trebalo putovati avionom. A ove godine mnogi su otkrili predivne lokacije u blizini svog prebivališta. Putnici iz Hrvatske su i u 2020. godini uvažavali svoje želje za putovanjima samo su to radili malo bliže doma. Bilo da su posjetili plaže Starigrad-Paklenice umjesto Dubaia ili istraživali grad Zagreb umjesto Londona, pokazalo je istraživanje Booking.com-a.

Tijekom ovih nepredvidivih vremena ohrabrujuće je vidjeti da unatoč tome što su se naši planovi promijenili, naša strast prema putovanju nije. Bilo da se radio o novim uspomenama, učvršćenim odnosima ili podijeljenim osmjesima, ovo ljeto smo dokazali kako se sreća ne može mjeriti u kilometrima. Te da postoji puno pustolovina i mjesta za istraživanje koja se mogu otkriti u blizini. Naša misija je olakšati svima da istraže svijet nudeći najširu ponudu, vrijednost i jednostavno iskustvo. Kako bi putnici mogli uživati u na svojim putovanjima čim postane sigurno putovati kazao je Arjan Dijk viši potpredsjednik i direktor marketinga u Booking.comu.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno