Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Dok putujete Europskom unijom, moći ćete imati besplatan roaming

Komisija je predložila novu uredbu o roamingu kako bi građani i dalje mogli koristiti roaming bez dodatnih naknada dok putuju Unijom.

Novom uredbom sadašnja će se pravila, koja bi trebala prestati važiti sljedeće godine, produljiti za još 10 godina, a putnicima će se omogućiti i bolje usluge. Primjerice, korisnici će imati pravo na jednaku kvalitetu i brzinu veze s mobilnom mrežom kao u svojoj zemlji tamo gdje postoje slične mreže. Nova će pravila osigurati učinkovit pristup hitnim službama, među ostalim i bolju informiranost o alternativnim načinima pristupa za osobe s invaliditetom, te podići znanje potrošača o mogućim naknadama za korištenje usluga s posebnom tarifom u roamingu.

“Iz svakog kutka Europe možemo se javiti najmilijima, voditi poslovne razgovore i dijeliti priče s putovanja bez straha od visokih računa. Ukidanje naknada za roaming odlično oslikava kako EU povezuje milijune građana i poboljšava im živote. Nova pravila omogućuju nastavak roaminga bez dodatnih naknada i još ga poboljšavaju” – izjavila je izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

U roamingu kao kod kuće

Prema novom istraživanju Eurobarometra pola Europljana koji posjeduju mobilni telefon u zadnje je dvije godine putovalo u drugu zemlju Unije. Od 15. lipnja 2017., kad su zahvaljujući sadašnjoj Uredbi o roamingu ukinute naknade za roaming, gotovo 170 milijuna građana koristi cijene i prednosti povezanosti u slobodnom roamingu na prostoru jedinstvenog tržišta. U ljeto 2019. podatkovne usluge u roamingu korištene su 17 puta više nego ljeto prije ukidanja naknada. Naglo i veliko povećanje prometa u roamingu od lipnja 2017. potvrđuje da je ukidanje naknada oslobodilo dotad sputanu potražnju putnika iz 27 država članica Unije te Islanda, Lihtenštajna i Norveške za mobilnim uslugama. Sadašnja se pravila prestaju primjenjivati 30. lipnja 2022., no kako trenutačni uvjeti na tržištu pokretnih telekomunikacija još ne pogoduju održivosti opcije “u roamingu kao kod kuće” tijekom putovanja unutar Unije za sve korisnike i sva poduzeća, važno je produljiti primjenu tih pravila.

“Milijuni Europljana koriste prednosti roaminga u Uniji bez dodatnih naknada. To je čvrst i uspješan temelj jedinstvenog tržišta. U europskom digitalnom desetljeću svi moraju imati mogućnost za izvrsnu povezivost kao kod kuće bilo gdje u Europi. Danas potvrđujemo predanost našim građanima. Istodobno radimo na poticanju ulaganja u odgovarajuću infrastrukturu” – rekao je povjerenik za unutarnje tržište ThierryBreton.

Jednaka kvaliteta usluge kod kuće i u inozemstvu

najnovijoj anketi Eurobarometra 33% anketiranih izjavilo je da su tijekom inozemnih putovanja u Uniji imali niže brzine mobilnog interneta od one koju obično imaju u svojoj zemlji, a 28 % da je standard mreže bio niži nego kod kuće. Danas predloženim novim pravilima želi se osigurati da građani i poduzeća dobivaju uslugu jednake kvalitete kao kod kuće. To znači da ako su pretplaćeni na brzine 4G ili, sve češće, 5G, u roamingu ne bi trebali imati niže brzine mreže, ako su takve mreže dostupne. Kada je riječ o 5G uslugama, korisnici će morati znati mogu li u roamingu koristiti pojedine aplikacije i usluge. Nadalje, na opravdan zahtjev za veleprodajni pristup roamingu, operatori u posjećenoj zemlji trebali bi omogućiti pristup svim tehnologijama i generacijama mreže.

Djelotvoran pristup hitnim službama u inozemstvu

Predloženom uredbom želi se osigurati da korisnici u roamingu mogu bez teškoća i besplatno uspostaviti kontakt s hitnim službama te iskoristiti prijenos podataka o lokaciji pozivatelja, ne samo glasovnim pozivima nego i SMS porukama ili aplikacijama za hitne slučajeve. Putnici bi usto trebali biti informirani o načinima na koje mogu doći u kontakt s hitnim službama u državi članici Unije koju posjećuju, što obuhvaća i načine namijenjene osobama s invaliditetom.

Sprječavanje neočekivano visokih troškova i računa

Putnici u roamingu trebali bi moći bez bojazni nazivati brojeve usluga s posebnom tarifom, primjerice službe za tehničku pomoć, korisničke službe zračnih prijevoznika i osiguravajućih društava ili čak besplatne brojeve, koje u roamingu mogu pratiti neočekivane naknade. Zato se u novim pravilima od operatora traži da potrošačima daju dovoljno informacija o mogućim većim troškovima korištenja usluga s posebnom tarifom u roamingu.

Održiv roaming za operatore

Novim će se pravilima osigurati da su roaming bez naknada i veće potrošačke pogodnosti održivi za operatore. Predviđa se daljnje snižavanje veleprodajnih cijena roaminga, odnosno cijena koje operatori međusobno naplaćuju kad korisnici koji putuju inozemstvom koriste njihove mreže. Gornje granice cijena među operatorima utvrđene su na razini koja im omogućuje povrat troškova pružanja usluga roaminga. Istodobno je ta razina i dalje poticajna za ulaganje u mreže i izbjegavanje narušavanja domaćeg tržišnog natjecanja na tržištima posjećenih zemalja.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno