Utorak, 30 svibnja, 2023

Dobra vijest za iznajmljivače. Krenula porezna rješenja sa sniženim obvezama

Novi paket Marićevih poreznih promjena, koji je stupio na snagu početkom godine, donio je porezno rasterećenje i iznajmljivačima stambenog i poslovnog prostora. Ovih dana počela su im stizati nova porezna rješenja sa sniženim obvezama

Dosad su iznajmljivači plaćali porez po stopi od 12 posto, a po novome prihod im će se oporezivati po stopi od 10 posto. Niži porez ujedno znači manji prirez s obzirom na to da je iznos poreza osnovica za obračun prireza. Prilikom obračuna porezne obveze iznajmljivači imaju pravo i na odbitak za porezno priznate izdatke u visini od 30 posto.

Primjerice, ako je ugovorena cijena najma od 3400 kuna, taj iznos najprije se umanjuje za 30 posto porezno priznatih izdataka, odnosno za 1020 kuna, te se dobije porezna osnovica od 2380 kuna.

Na poreznu osnovicu obračunava se porez. Iznajmljivač iz navedenog primjera dosad je plaćao 285,60 kuna poreza, a po novom obračunu, uz poreznu stopu od 10 posto, trebao bi plaćati 

238 kuna.

Na poreznu obvezu dodaje se prirez koji se plaća prema mjestu prebivališta iznajmljivača. Ako porezni obveznik ima prebivalište u Zagrebu, plaća prirez od 18 posto, neovisno o tome gdje se nalazi prostor za iznajmljivanje. U našem primjeru iznajmljivač je dosad plaćao prirez od 51,40 kuna, a po novome bi trebao plaćati 42,84 kune.

Dakle uslijed smanjenja porezne stope ukupna porezna obveza smanjuje se za 56,16 kuna.

Mnogi iznajmljivači još nisu primili nova porezna rješenja, a poreznici im poručuju da pričekaju s plaćanjem za siječanj dok ne dobiju novi obračun.

U sklopu poreznih izmjena Ministarstvo financija pojednostavilo je i postupak prijave poreza na dohodak od najma (zakupa). Ministarstvo financija obvezalo je javne bilježnike da ovjerene ugovore o najmu i ostale isprave o ostvarivanju najamnine i zakupnine nekretnina dostavljaju nadležnoj poreznoj upravi.

Osim što je time ubrzan postupak, ovom mjerom povećana je financijska disciplina jer će poreznici za sve ovjerene ugovore moći razrezati porez.

Dosad su iznajmljivači trebali sami prijaviti ugovor o najmu nadležnoj poreznoj upravi. No mnogi to nisu činili kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno