Petak, 9 prosinca, 2022

Do sada u pandemiji isplaćeno oko 4,8 milijardi kuna pomoći turizmu

Premijer Andrej Plenković na Danima hrvatskog turizma otvorio konferenciju o budućnosti Europe i mladima u turizmu i poručio kako su mladi potrebni tom sektoru, koji je i u zahtjevnim okolnostima pandemije ostvario dobre fizičke rezultate i do sada ove godine dosegnuo 89 posto vrijednosti fiskaliziranih računa iz 2019.

“Za par mjeseci ćemo vidjeti i ukupne prihode od turizma ove godine i vjerujem da ćemo biti visoko blizu 2019.”, rekao je premijer.

Poručio je da će Vlada, kao i do sada, nastaviti pomagati razvoj turizma, kojemu je do sada u pandemiji isplaćeno oko 4,8 milijardi kuna pomoći za 36 tisuća poslodavaca i 190 tisuća radnika u turističkom sektoru.

Time se, istaknuo je, premostila kriza u sektoru, ali i pridonijelo da sada Hrvatska bude među najboljima po ostvarenjima turizma na Mediteranu i šire, u čemu su ključnu ulogu imali upravo ljudi koji su sve to odradili i uvijek nađu načina da zadrže stare i dobiju nove goste. 

Slijedi desetljeće stabilizacije ekonomije

“Treba nam održiv, inovativan i otporan turizam, za što smo osigurali 2,2 milijarde kuna iz NPOO-a za turizam i ugostiteljstvo u idućem razdoblju, kao i strategija održivosti turizma. To će biti dio aktivnosti kojima želimo iduće desetljeće doći do stabilizacije ekonomije, jer su sada sve nacionalne važne odrednice završene, od ulaska u NATO, EU i druge, uskoro i u Schengen”, istaknuo je Plenković.

Za održivi razvoj turizma trebaju i kvalitetni obrazovani kadrovi, poručio je premijer, iznijevši podatak da su s tim ciljem do sada uložili 388 milijuna kuna za centre kompetencija u turizmu po cijeloj Hrvatskoj, a i nastavit će povećavati i sredstva za stipendije u tim strukovnim zanimanjima.

Brojnim turističkim djelatnicima okupljenima na DHT-u prenio je i nove projekcije gospodrskog rasta u ovoj godini za 9 posto, što je ocijenio jako dobrim. “Brzo smo se i vratili nazad”, rekao je, dodajući da je “u tome turizam odigrao sjajnu ulogu, a Vlada će i dalje pomagati, piše Privredni.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na konferenciji je najavila da će povećati stipendije srednjoškolskim učenicima turističko-ugostiteljskih zanimanja, sa sadašnjih 1.200 na 2.000 kuna, u sklopu tripartitne suradnje njezinog ministarstva, poslodavaca i učenika.Pozvala je i sve dionike u turizmu da se odazovu na stipendiranje jer će im to sigurno koristiti, a očekuje da se time poveća i broj ugovora za stipendije, kojih je sada potpisanih oko 2.000.Uz to, nastavit će se i jača promocija tih zanimanja, jer je istraživanje koje je Ministarstvo prvi put provelo s agencijom Ipsos na uzorku 300 mladih od 16 do 29 godina iz cijele Hrvatske pokazalo da devet posto njih radi u turizmu ili se za njega obrazuje, a svaki deseti mladi koji sezonski ili povremeno rade u turizmu kaže da ne vide svoje karijere u tom sektoru.Trećina ih je po tom pitanju bila neutralna, što je ocijenila prilikom da se nešto poduzme, kao i podatak da ih je 60 posto reklo da se žele dodatno educirati za turizam.No, kao i drugima i mladima bi najveći motiv za rad u turizmu ipak bile veće plaće, koje su u tom sektoru još uvijek niže od prosjeka u Hrvatskoj i vrlo različite u različitim dijelovima Hrvatske i različitim segmentima turizma.”Želimo da mladi ostanu u Hrvatskoj i da tu i rade i imaju dobru budućnost. Dobiti ih za rad u turizmu izazov je ne samo kod nas nego i u mnogim drugim zemljama Europe i svijeta, jer radnika svugdje nedostaje i tome se svi posvećuju. O tome dosta ovisi i demografska, a ne samo financijska, ili turistička slika neke zemlje”, rekla je Brnjac.Oko 9 posto srednjoškolaca u strukovnim zanimanjima za turizamMinistar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs upozorio je na problem malog upisa učenika u strukovna zanimanja za turizam – od oko 145 tisuća srednjoškolaca u Hrvatskoj oko 13 tisuća obrazuje za to ili oko 9 posto, čemu je dodao i podatak da je Hrvatska u zadnjih devet godina izgubila oko 120 razreda strukovnih škola i nekoliko tisuća učenika.”U 2021. se u strukovne turističke škole upisalo 3700 učenika, što je oko 9 posto svih upisanih u prvi razred, a u Hrvatskoj je i inače omjer upisanih u gimnazije i strukovne škole jako različiti, 70 naspram 30 posto, dok je u EU to 55 naspram 45 posto. I zato reformiramo obrazovni sustav i mora se nešto učiniti jer nam je ugostiteljstvo i njegovi radnici ključno za gospodarstvo”, kazao je Fuchs.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno