Do nedavno zaboravljene, ovaj mjesec skijaške staze diljem Hrvatske prava su turistička atrakcija

458
Hrvati

Školski praznici još traju, snijega je puno, propusnica više nema, a epidemiolozi zasad dopuštaju zimske radosti. Ništa ne radi, ali skijališta rade. I, upravo proživljavaju renesansu.

Platak, koji je u proteklih desetak dana posjetilo oko sedamnaest tisuća ljudi, a prodano čak pet tisuća karata za žičaru (još oko tisuću za pokretnu traku, tzv. baby lift), bilježi iznimnu posjećenost. Skijalište je ušminkano, u njega je posljednjih godina uloženo više milijuna kuna, koje su osigurale mnoge nove atraktivne sadržaje, pa i snowboard park. Tu je i novi sustav zasnježenja, koji će zasigurno produljiti skijašku sezonu.

No, tu su i gužve. Na Platku se, kažu nam, red za dvosedežnicu Radeševo čeka i do pola sata. Otvorene su staze Radeševo 1, Turistička staza, Baby lift i sanjkalište uz Baby lift, a na dvosedežnicu, dakako zbog epi-mjera, smije samo jedna osoba, zbog čega red za žicu ide znatno sporije.

Do skijališta Čelimbaša u Mrkoplju stižemo za četrdesetak minuta. Dok putem prolazimo kroz mala i bajkovita goranska mjesta prekrivena snijegom, zovemo skijalište u nadi da je ostalo još karata. Otkucalo je 10 sati. Uh, danas nam je ogromna gužva, ali dođite, smislit ćemo nešto – govori nam na telefon djelatnica TZ-a Mrkopalj, kojoj se ovaj put najavljujemo kao novinarska ekipa, kako ne bismo i ondje ostali bez toliko željene vožnje. U Mrkoplju – kaos.

Brojni automobili posvuda. Na parkingu ispred skijališta nemoguće je naći mjesto. Registracije zagrebačke, riječke, krapinske, karlovačke. Čak i splitske. “Svi su gore”, ali ovo nije kultni Schladming. Mrkopalj je preko noći postao vruća destinacija. Zasluženo, jer ovaj pitoreskni gradić ima sve uvjete da zimski turizam u njemu probuja.

Pogotovo kada ima snijega kao ove godine, što je priuštilo Čelimbaši da proradi nakon nekoliko sezona. Na skijalištu je tristotinjak ljudi, a red za žičaru čeka se dvadesetak minuta. Žičara se čini dotrajalom, ali služi svrsi. Riječ je o “tanjurićima”, koji se umeću pod noge, a uspon žičarom je poprilično strm, što će početnicima izazivati probleme. A ljudi u redu ne vole početnike, jer ako padaju na “tanjurićima”, red ide sporije.

Želiš sve najvažnije vijesti na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj Pregled dana svaki dan u 16.00.

Please wait...

Thank you for sign up!