Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Do nedavno zaboravljene, ovaj mjesec skijaške staze diljem Hrvatske prava su turistička atrakcija

Školski praznici još traju, snijega je puno, propusnica više nema, a epidemiolozi zasad dopuštaju zimske radosti. Ništa ne radi, ali skijališta rade. I, upravo proživljavaju renesansu.

Platak, koji je u proteklih desetak dana posjetilo oko sedamnaest tisuća ljudi, a prodano čak pet tisuća karata za žičaru (još oko tisuću za pokretnu traku, tzv. baby lift), bilježi iznimnu posjećenost. Skijalište je ušminkano, u njega je posljednjih godina uloženo više milijuna kuna, koje su osigurale mnoge nove atraktivne sadržaje, pa i snowboard park. Tu je i novi sustav zasnježenja, koji će zasigurno produljiti skijašku sezonu.

No, tu su i gužve. Na Platku se, kažu nam, red za dvosedežnicu Radeševo čeka i do pola sata. Otvorene su staze Radeševo 1, Turistička staza, Baby lift i sanjkalište uz Baby lift, a na dvosedežnicu, dakako zbog epi-mjera, smije samo jedna osoba, zbog čega red za žicu ide znatno sporije.

Do skijališta Čelimbaša u Mrkoplju stižemo za četrdesetak minuta. Dok putem prolazimo kroz mala i bajkovita goranska mjesta prekrivena snijegom, zovemo skijalište u nadi da je ostalo još karata. Otkucalo je 10 sati. Uh, danas nam je ogromna gužva, ali dođite, smislit ćemo nešto – govori nam na telefon djelatnica TZ-a Mrkopalj, kojoj se ovaj put najavljujemo kao novinarska ekipa, kako ne bismo i ondje ostali bez toliko željene vožnje. U Mrkoplju – kaos.

Brojni automobili posvuda. Na parkingu ispred skijališta nemoguće je naći mjesto. Registracije zagrebačke, riječke, krapinske, karlovačke. Čak i splitske. “Svi su gore”, ali ovo nije kultni Schladming. Mrkopalj je preko noći postao vruća destinacija. Zasluženo, jer ovaj pitoreskni gradić ima sve uvjete da zimski turizam u njemu probuja.

Pogotovo kada ima snijega kao ove godine, što je priuštilo Čelimbaši da proradi nakon nekoliko sezona. Na skijalištu je tristotinjak ljudi, a red za žičaru čeka se dvadesetak minuta. Žičara se čini dotrajalom, ali služi svrsi. Riječ je o “tanjurićima”, koji se umeću pod noge, a uspon žičarom je poprilično strm, što će početnicima izazivati probleme. A ljudi u redu ne vole početnike, jer ako padaju na “tanjurićima”, red ide sporije.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno