Petak, 3 veljače, 2023

Do kraja lipnja Importanne Resort d.o.o. planira privesti kraju radove na hotelu Royal Ariston

Tek što se stišala bura oko sanacije odrona kod vile Elite, tvrtka Importanne Resort ponovno je pod povećalom javnosti. Ovaj put zbog uznapredovale gradnje rekreacijskih i drugih objekata Hotela Royal Ariston koji se iz dana u dan množe, a u čiju legalnost neki sumnjaju. Dokad će trajati radovi na izgradnji hotelskog bazena i uređenja pročelja, te jesu li svi zahvati pokriveni papirima, raspitali smo se kod investitora:

– Do kraja lipnja tvrtka Importanne Resort d.o.o., koje upravlja hotelskim lancem Royal Hotels & Resort, planira privesti kraju građevinsku investiciju u hotel Royal Ariston, recepciju i wellness. Za tu skupinu radova su prethodno ishođene sve pravovaljane dozvole. Dosad je uložen pozamašan iznos sredstava u sanaciju pokosa kod Vile Elite. Proces je obuhvaćao zahtjevnu pripremu i izvedbu. U pripremu su bili uključeni alpinistički stručnjaci, inženjeri za izradu projekta sanacije i izvođači radova. Nakon završetka sanacije, kontaktirali smo gradska tijela, a izvođač radova i glavni nadzorni inženjer radova su usuglasili kako je šetnica sigurna za korištenje – pohvalili su se iz Importanne Resorta.

Upitani što na šetnici znači postavljanje ploče sa tekstom ”o prolazu na vlastitu odgovornost” odgovaraju:

– Ta ploča nije naše vlasništvo, niti djelo. Što se nas tiče, osoba ili osobe koje su je postavili, ploču mogu slobodno ukloniti – poručio je direktor marketinga i glasnogovornik Importanne Resorta d.o.o. Petar Krvarić:

Iz gradske uprave su nam odgovorili kako je sporni prolaz saniran zaključno s 10. svibnja, što znači da je problem otklonjen puna tri mjeseca nakon urušavanja.

– Investitoru, tvrtki Importanne Resort d.o.o., za sve aktualne radove koji su trenutačno u tijeku, izdana je važeća građevinska dozvola. Uz to, podsjetili su kako izvođači, prema izmjeni Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na dubrovačkom gradskom području, koji je inače Gradsko vijeće Dubrovnika donijelo 9. ožujka ove godine, od 15. lipnja do 15. rujna ne mogu izvoditi zemljani radove koji podrazumijevaju iskop humusa, široki te iskop stepenica i temelja kao i iskop građevne jame, rovova za instalacije te iskop kanala i odvodnih jaraka, prijevoz materijala, uređenje temeljnog tla, izrade nasipa i posteljice, klinova uz objekte kao i deponiranje materijala, utovar, odvoz viška zemlje na gradski deponij, istovar, zatrpavanje građevinske jame nakon izvedbe podruma i zemljom od iskopa – naveli su iz gradske uprave.

No, budući da na hotelskom objektu nisu u tijeku ti nego radovi oko interijera i fasade, to znači da građevinari mogu nastaviti s izvođenjem radova i nakon 15. lipnja. Istina, to već predstavlja rizičnu odluku koja povlači i mogućnost da pojedini gosti od uprave hotelskog resorta zatraže odštetu zbog buke i prljavštine posljedično nastalih uslijed odvijanja radova koji su se “protegli” u glavnu sezonu, piše dubrovacki.slobodnadalmacija.hr.

Sukladno Odluci o komunalnom redu, Grad Dubrovnik je još 16. prosinca prošle godine tvrtki Importanne resort d.o.o. naredio da u roku 30 dana sanira usjek uz Elitu u njihovom vlasništvu, a radi otklanjanja opasnosti za pješake i imovinu. Međutim, zbog aktualne pandemije ili tko zna kojih još razloga, vlasnici sanaciju nisu obavili u traženom roku, a onda je uslijedio rasplet: u noći 10. na 11. veljače došlo je do urušavanja kamenja i zemlje na šetnicu. Zbog velikog je odrona prolaz postao nemoguć, a gradsko Komunalno redarstvo je odlučno nastavilo s pokrenutim upravnim postupkom, ali je zbog odrona pokrenulo i prekršajni postupak na odgovarajućoj sudskoj instanci. Neslužbeno smo doznali da je vlasnik zemljišta zbog nepoštivanja Odluke o komunalnom redu kažnjen i novčano, ali potvrdu nadležnih gradskih službi nismo dobili niti doznali visinu tada odmjerene kazne.

Nakon toga su brojni sugrađani, u želji da tijekom pandemije prošeću, morali preskakati preko gromada s pokosa

Uslijedilo je to nekako istovremeno s ubrzanjem dinamike radova rekonstrukcije hotelske zgrade te posebno dijela recepcije, koji se, eto, još uvijek odvijaju, a sve prema projektu dubrovačke tvrtke Forum projekt d.o.o. i arhitekta Stipe Pašalića. Na skoro cijeloj površini strmog pokosa postavljene su čelične mreže za sprečavanje mogućeg novog odrona.

Međutim, sugrađani su nemalo zbunjeni. Blizu usjeka sa strane restauranta “Levanat” još uvijek stoji zagonetna tabla na kojoj se svi prolaznici upozoravaju na opasnost od odrona i prolazak na vlastitu odgovornost.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno