Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Do kraja 2021. globalni BDP bit će manji za zabrinjavajućih 12 mlrd dolara

Pandemija koronavirusa vjerojatno će do kraja 2021. smanjiti globalni bruto domaći proizvod za 12.000 milijardi dolara, što je daleko prevelik iznos da bi ga osiguravatelji pokrili, rekao je u srijedu čelnik švicarskog reosiguravatelja Swiss Rea.

“Osiguravateljski sektor općenito je dobro reagirao budući da je krizu dočekao s puno kapitala. Dakle, znao je za rizik”, utvrdio je izvršni direktor Swiss Rea Christian Mumenthaler na financijskoj konferenciji u organizaciji kompanije Bloomberg. Mnogi tržišni sudionici na vrijeme su se zaštitili od rizika, očekujući da će se respiratorna bolest Covid-19 proširiti svijetom nakon što se krajem prošle godine pojavila u kineskom gradu Wuhanu, dodao je.

“Sektor osiguranja može se nositi s ukupnim gubitkom, koji bi se prema našim trenutnim procjenama trebao kretati između 50 i 80 milijardi dolara. Usporedbe radi, gubici od prirodnih katastrofa u 2017. godini premašivali su 140 milijardi dolara”, rekao je izvršni direktor. Zamjerke se mogu uputiti na razumijevanje što je točno (osiguranjem) pokriveno”, smatra čelnik švicarske reosiguravateljske tvrtke.

“Pandemija nije rizik koji se može pokriti, a to znaju i osiguravatelji. Mislimo da će gubitak globalnog BDP-a u ove dvije godine biti 12 tisuća milijardi dolara, a bilanca osiguravatelja majušan je dio toga”, naglašava.

“Dakle, pandemija je rizik koji se ne može diverzificirati pa tako ni pokriti osiguranjem”, zaključuje Mumenthaler.

Glasnogovornik Swiss Rea objasnio je da procijenjeni gubitak od 12 tisuća milijardi dolara proizlazi iz usporedbe globalne gospodarske aktivnosti nakon što prođe pandemija s razinom na kojoj bi bila da je rasla po prosječnim stopama iz pretpandemijskog razdoblja.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno