Subota, 10 lipnja, 2023

Djeca do 12 godina moći će u Hrvatsku bez testa

Za domaći turizam iznimno je bila važna odluka Stožera kojom je od travnja prelazak preko granice bez karantene ili testiranja dopušten svim cijepljenim osobama, no kako se bliži sezona, u sektoru su svjesni da na putu do ostvarenja znatnijeg turističkog prometa i dalje stoje brojne prepreke, prenosi Jutarnji list.

Najznačajnija među njima odnosi se na ulazak u zemlju djece u dobi između sedam i 16 godina. Oni, naime, ne mogu biti cijepljeni jer se dosad registrirana cjepiva odnose isključivo na osobe starije od 16 godina, a prema trenutačnim uvjetima za prelazak hrvatske granice, nisu ni u skupini osoba koje bi bile oslobođene potrebe karantene, odnosno PCR testiranja.

Konkretno, obveze predočenja testa, potvrde o preboljeloj koroni ili o cijepljenju pri prelasku granice, oslobođena su prema domaćim propisima sva djeca do 7. godine, što će svim strancima koji će u Hrvatsku tijekom ljeta dolaziti sa starijom djecom znatno otežavati ili poskupljivati ulazak u zemlju.

Svi će, naime, na granici za djecu morati predočiti negativan PCR, odnosno antigenski test, ili predočiti potvrdu da su preboljeli covid-19.

Ovoga su svjesni u većini domaćih strukovnih turističkih udruga zbog čega je dio njih prije desetak dana HZJZ-u uputio inicijativu da se potrebe testiranja pri prelasku granice oslobode sva djeca do 12. godina, kako bi se ove sezone olakšao ulazak u zemlju što većem broju turista.

Lani su, naime, prema podacima HTZ-a djeca u dobi između sedam i 16 godina ostvarila 890.000 dolazaka i ukupno nešto malo više od sedam milijuna noćenja, što u odnosu na 43 milijuna noćenja, koliko su ih lani napravili stranci, iznosi čak 16 posto.

“Hrvatska je dominantno obiteljska destinacija i mi nemamo previše drugih niša u kojima bismo ostvarivali neke znatnije brojke. Tome u prilog govori i činjenica da se naša sezona redovito planira i prilagođava terminu školskih praznika”, rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Od nama konkurentnih zemalja zanimljiv je slučaj Grčke koja je donijela odluku da se testirati moraju djeca starija od 10 godina, ali i Slovenije, koja testira tek djecu stariju od 15 godina i koja je time zemlja s najliberalnijim pristupom prema testiranju djece. S druge strane, Portugal i Italija testiraju djecu stariju od dvije godine, a u Španjolskoj se testu moraju podvrgnuti svi stariji od šest godina.

Najstrože uvjete ima Mađarska koja testira sve necijepljene osobe neovisno o tome imaju li dva dana ili 99 godina, a Ukrajina, Rusija, Švicarska i Norveška granicu su podvukle na 12 godina, koliko sada traži i Hrvatska.

Na sreću turističkog sektora, Stožer ima nešto drukčije stajalište te je svjestan koliko je tema važna za turizam, za Jutarnji otkriva dobro informiran izvor.

Predsjednica udruženja obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina podržala je inicijativu sektora za labavije uvjete ulaska djece u zemlju tijekom sezone.

“To je svakako dobro i poželjno za turizam, da se dobna granica poveća i maksimalno smanji udio djece koji će pri ulasku u zemlju morati predočiti negativne rezultate testa”, kazala je Kalcina.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno