Petak, 22 rujna, 2023

Disneyland ostaje zatvoren. Korona dohvatila zemlju mašte.

Disneyland pred kolapsom. Hoće li virus uništiti kraljevstvo mašte? Otpuštaju radnike, gase postrojenja.

Disneyland će otpustiti oko 28.000 zaposlenih u tematskim parkovima u Floridi i Kaliforniji.

Dana 17. srpnja 1955. otvoren je zabavni park Disneyland u Kaliforniji, prvi Disneyjev park u povijesti. Izvorno se sastojao od pet zona, koje su se zvale: Main StreetU.S.A., Adventureland, Frontierland, Fantasyland i Tomorrowland.

Predsjednik Disneyevih tematskih parkova Josh D’Amaro bio je vrlo kritičan prema kalifornijskim vlastima. Zbog COVID-19 pandemije nisu im dopustili otvaranje.

– Inicijalno smo se nadali kako će situacija biti kratkoročna te da ćemo se oporaviti i vratiti normalnom. Međutim, nakon sedam mjeseci vidimo da to nije slučaj – upozorio je Josh D’Amaro.

Zatvaranja kina i tematskih parkova snažan je poslovni udarac za Disney. Lani je Disney imao operativni prihod od 7 milijardi dolara, koji je ove godine zbog lockdowna urušen. U zadnjem kvartalu zabilježili su gubitak od 4,7 milijardi dolara. Samo tematski parkovi imali su operativni gubitak od 2 milijarde dolara.

Disney je bio prisiljen globalno poslati kući 100.000 zaposlenih. Dio ih je vratio nakon otvaranja pojedinih parkova u Aziji, Francuskoj i Floridi. I ti parkovi koji su otvoreni rade s limitiranim kapacitetima.

Disney više ne može izdržati pritisak troškova te kreće u agresivne rezove.

Više ne mogu čekati jer im kalifornijski guverner Gavin Newsom nije dao naznake mogućnosti otvaranja. Te epidemiološke naputke kojima bi mogli prilagoditi svoje poslovanje.

Otkaze u Disneyu dobit će dio zaposlenika koje su već poslali kućama. Određeni broj onih koji su vraćeni na posao. Najviše otkaza dobit će zaposlenici kojima je rad za Disney povremeni posao.

Disney World u Orlandu na Floridi prvi je zabavni park na svijetu po broju posjeta – 21 milijun posjetitelja u 2018.. Slijedi ga Disneyland u Anaheimu blizu L.A.-a s 18,7 milijuna. Disneyland blizu Pariza, prvi takav park u Europi na godinu posjeti nekih 10 milijuna ljudi. 

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno