Petak, 3 veljače, 2023

Direktor HTZ-a, Kristjan Staničić: ”Hrvatska je na vrhu svih konkurentskih destinacija za njemačko tržište.”

Kristjan Staničić, direktor HTZ-a u emisiji Studio 4 je rekao kako se i ove godina nastavlja s tradicionalnom akcijom „Zlatna penkala” koja je namijenjena nagrađivanju stranih novinara koji su u protekloj godini pisali afirmativno o Hrvatskoj.

– Radi se o 3 kategorije i drago mi je da se ove godine nagrada dodjeljuje u Istri te ćemo i tako pridonijeti da strani novinari promoviraju Pulu, Istru i sve obližnje destinacije, govori.

Njemačka je najvažnije emitivno tržište za Hrvatsku i ona nas je stavila na „zelenu listu” tako da njeni državljani mogu nesmetano dolaziti i odlaziti iz Hrvatske bez ikakvih problema.

– Prošle smo godine imali preko 1,5 milijuna gostiju s njemačkog tržišta, a sada je to prema najavama 2,5 milijuna, istaknuo je Staničić i dodao kako je Hrvatska na vrhu svih konkurentskih destinacija za njemačko tržište i to je ono što ohrabruje, rekao je direktor HTZ-a.

– Češki vlak krenuo je početkom lipnja i ove su godine pojačani kapaciteti. Osim Rijeke, on vozi i do Splita. Prema sadašnjim informacijama prodano je preko 40 tisuća karata. Ove se godine očekuje preko 100 tisuća čeških turista, rekao je i dodao kako je Češka jedan od naših najvjernijih emitivnih tržišta, a svoju vjernost i ljubav pokazali su i u ratnim godinama.

Krenule su i zračne rezervacije prema južnim destinacijama Hrvatske, a u Dubrovnik je u petak stigao i prvi kruzer.

– Ja bih istaknuo i boravak 150 turističkih agenata koji su se skupili na svom godišnjem sastanku u sklopu njihove asocijacije ASTA, pa kad tome dodamo i početak direktnih letova Dubrovnik- New York s dvije najveće američke aviokompanije, onda smatram da će to dati veliki doprinos u rastu turističkog prometa u dubrovačkom području, naglašava Staničić.

Na pitanje o COVID potvrdama, rekao je kako se očekuje da će se s njima ubrzati protočnost na granicama. Hrvatska ih je uvela prije nekoliko tjedana.

– Naši građani, koji su izvadili taj certifikat, mogu bez problema putovati unutar europskih zemalja, a s druge strane očekujemo da će se protočnost još povećati početkom srpnja kada će se na razini europskih zemalja uvesti zeleni certifikat, govori.

Prema svim analizama i istraživanjima, ljudi su željni putovanja, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera, kazao je Staničić.

– Hrvatska je spremna za prihvat turista ove godine, naglasio je i dodao kako je važno da budemo odgovorni, da se procijepimo u što većem broju te da s pridržavamo mjera.

Kako je rekao, bitno je da razvijamo imidž Hrvatske kao poželjne i sigurne turističke destinacije, piše turizmoteka.hr.

Staničić je rekao da se, što se tiče grada Zagreba, promijenila struktura turista. Do 2019. godine, prednjačili su turisti s dalekih tržišta, ali danas to nije tako, zato što danas ima više turista iz europskih zemalja.

– Što se tiče kontinentalnog turizma, najviše se računa na domaće goste pa je stoga HTZ pokrenula projekt „Doživi domaće”, gdje su u prvi plan stavljene nešto manje poznate turističke destinacije i ruralni dio Hrvatske,kako bismo potakli domaće turiste da otkrivaju Hrvatsku, naglašava.

Procjena je 60 posto turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu. Staničić je naglasio kako moramo biti optimistični, ali i odgovorni.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno