Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Digitalni nomadi troše između 14.500 i 17.000 eura tijekom svog boravka

Dok ‘običan‘ turist boravi oko 5-6 noćenja u Hrvatskoj i tijekom svog boravka potroši oko 600 eura, digitalni nomadi ostaju mnogo dulje, troše između 14.500 i 17.000 eura tijekom svog boravka, pa imaju i mnogo veći ekonomski utjecaj na Hrvatsku.

Da Hrvatska ima puno toga za ponuditi digitalnim nomadima nije novost, piše Lider media. No osim prirodnih ljepota, kulture, arhitekture, gastronomije, ali i zavidnog mediteranskog načina života, atraktivnost zemlje nije dovoljna sama po sebi. Upravo kako bi se stvorio osjećaj zajednice i povezanosti, u zadarskom Boriku se 10. listopada otvara prva ‘dolina’ za digitalne nomade kojih u Hrvatskoj trenutno boravi na tisuće, otkako je početkom 2021. godine Hrvatska sedma u svijetu uvela vize za digitalne nomade u trajanju do godine dana.

Imati zakonsku podlogu nije dovoljno. Digitalni nomadi često putuju sami, ali ne žele biti sami. Žele se pridružiti zajednicama istomišljenika, a Digital Nomad Valley Zadar nudi upravo to – pojašnjava Jan de Jong, osnivač i predsjednik Udruge digitalnih nomada, koja podržava ovaj projekt nastao u sklopu inicijative ‘Work Remotely Croatia’ tvrtke grabAhome.

Mario Mrkša, suosnivač i direktor grabAhomea, platforme za pronalaženje smještaja u trajanju od dva tjedna do godinu dana, ističe da ovakvih primjera postoji tek nekoliko u svijetu – u Ponta do Solu Portugalu i u Banskom u Bugarskoj – a hrvatski primjer prvi je ovakvu dolinu smjestio u grad. Cilj im je izgraditi i podržati još nekoliko takvih zajednica diljem Hrvatske, a sve u svrhu promicanja i zagovaranja održivog turizma u Hrvatskoj.

Partner na ovom projektu je i zadarski hotelski lanac Falkensteiner. Samu dolinu čine njihova dva hotelska kompleksa udaljena 500 metara jedan od drugog. Digitalnim nomadima će tamo na raspolaganju biti mobilne kućice s mogućnostima zajedničkog ili samačkog življenja, coworking uredi, voditelj zajednice, različiti događaji i sportske aktivnosti, popusti, restorani, kafići, ali ono što je najvažnije – velika zajednica istomišljenika.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno