Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Digitalni katalog seoskog turizma u Hrvatskoj

Udruga ruralnog turizma Hrvatske (URTH) pokrenula je projekt čiji je cilj edukacija turističkih djelatnika, ali i vlasnika seoskih imanja o promociji seoskog turizma i važnosti upisa u aplikaciju moj-seoski.hr koja prikuplja podatke za prvi Digitalni katalog seoskog turizma u Hrvatskoj.

“Ovim projektom nastojimo pomoći u kreiranju centralne baze podataka o pružateljima usluga seoskog turizma u Hrvatskoj. Digitalni će katalog sadržavati i podatke o pružateljima usluga koji trenutno nisu objedinjeni, čime će se stvoriti preduvjeti za nadolazeće zakonodavne izmjene u cilju definiranja hrvatskog modela seoskog turizma”, istaknula je Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica URTH-a.

Pritom je zahvalila Ministarstvu turizma i sporta što je prepoznalo važnost seoskog turizma i omogućilo izvođenje projekta koji će imati dalekosežne učinke na razvoj hrvatskog sela, piše Glas Istre.

“Upisom podataka u aplikaciju moj-seoski.hr, kojom upravlja Ministarstvo turizma i sporta, pružatelji usluga stječu pravo promocije na web portalu Croatia.hr i drugim promotivnim aktivnostima Hrvatske turističke zajednice. Koristim ovu priliku pozvati ih da se upišu u što većem broju”, kazala je Kuratko Pani.

U Hrvatskoj djeluje više od tisuću objekata seoskog turizma (kušaona, izletišta, farmi, etno sela, i dr.), a očekuje se i daljnji rast ovog broja uslijed korištenja sredstava Fonda za ruralni razvoj. Brojna poljoprivredna gospodarstva odlučuju se na pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga kako bi povećala svoje prihode putem plasmana poljoprivrednih proizvoda, a razdoblje pandemije pokazalo je sve veći interes gostiju i turista za posjetima ruralnim područjima.

Voditeljica klastera Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, istaknula je povodom prve on-line radionice za predstavnike turističkih zajednica da se trendovi u turizmu mijenjaju velikom brzinom te da pravi motivi dolaska gostiju postaju sigurne, zelene i prije svega održive destinacije te je potrebno ojačati turističke proizvode u ruralnom prostoru.

“U našem klasteru Središnje Hrvatske imamo najviše objekata seoskog turizma, domaćih seoskih imanja koje će uz poznato gostoprimstvo ispuniti očekivanja svih svojih gostiju, jer iskustva su važnija nego ikada. Upravo nam radionice poput današnje pokazuju da smo krenuli korak naprijed prema popularizaciji seoskog turizma i jednom novom pristupu koji je podržan i s nacionalne razine”, naglasila je Alilović.

Projekt Stručno osposobljavanje za digitalnu promociju seoskog turizma Republike Hrvatske na domaćem i inozemnim tržištima provodi se u suradnji s lokalnim akcijskim grupama i turističkim zajednicama, uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta i podršku Hrvatske turističke zajednice. Uz 10 online radionica za turističke djelatnike, URTH će od početka rujna provoditi i 37 terenskih radionica za pružatelje usluga u cijeloj Hrvatskoj. Pružatelji usluga seoskog turizma koji se žele upisati prije radionica to mogu učiniti odmah u aplikaciji moj-seoski.hr. (GI)

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno