Nedjelja, 24 rujna, 2023

Digitalna ‘zdravstvena propusnica’ izgledno rješenje za daljnja međunarodna putovanja

Tri svjetska zrakoplovna saveza – oneworld, SkyTeam i Star Alliance – u cijelosti podržavaju izvješće druge faze Vijeća za radnu skupinu za oporavak zrakoplovstva (CART) Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO), koje je objavljeno 9. studenoga o.g. Udruženim nastojanjima traže od vlada da primijene smjernice izvješća za protokole testiranja putnika, kao i usvajanje tehnologije digitalne zdravstvene propusnice kako bi se zrakoplovni promet mogao sigurno nastaviti.

Uvođenje međunarodnih putovanja

Vladina ograničenja putovanja i ulaska u pojedine države i dalje značajno utječu na globalnu potražnju na tržištu putovanja. U međuvremenu je testiranje na COVID-19 postalo važan dio cjelovitog rješenja, koje omogućuje sigurno ponovno uvođenje međunarodnih putovanja potencijalnim smanjenjem oslanjanja na potpune karantene.

-Pozdravljamo objavljivanje ažuriranog izvješća CART koje, između ostalog, poziva na ozbiljno razmatranje probira i testiranja kao sredstva za ublažavanje putničkih i graničnih ograničenja te oživljavanje turističke i putničke industrije, kao i globalnoga gospodarstva – izjavio je izvršni direktor Star Alliancea Jeffrey Goh. – Snažan i djelotvoran protokol za testiranje pružit će daljnje dokaze, koji pokazuju da zračni prijevoz nije ključni uzrok infekcija i otvorit će put uspostavljanju okvira povjerenja između zemalja.

Usklađeni pristup testiranju

U ime svojih 58 avioprijevoznika, koji su prije krize uzrokovane pandemijom koronavirusa pokrivali više od 60 posto ukupnoga svjetskog kapaciteta zrakoplovnih kompanija i prevozili 1,87 milijardi putnika na godinu, ova tri saveza pozivaju na usklađeni pristup testiranju koji će biti temeljni okvir povjerenja, kako je preporučeno ICAO-ovim smjernicama.

Izvršna direktorica SkyTeama Kristin Colvile izjavila je: – Režimi testiranja i ispitivanja digitalnih zdravstvenih propusnica prepoznati su kao učinkovita sredstva za vraćanje povjerenja i ponovno otvaranje granica, postupno nadopunjujući mjere sigurnosti putnika koje već provode avioprijevoznici i zračne luke diljem svijeta. Zrakoplovstvo osigurava milijune radnih mjesta diljem svijeta te pokreće međunarodnu trgovinu i turizam. Potrebne su hitne mjere za usvajanje testiranja i tehnologije za ublažavanje rizika od koronavirusa te sigurno i brzo ponovno pokretanje međunarodnih zračnih putovanja.

Digitalna zdravstvena propusnica

Nedavna ispitivanja digitalne „zdravstvene propusnice”, kao što je Common Pass, pružaju uvjerljive argumente za upotrebu digitalne tehnologije u usklađivanju standarda za provjeru zdravstvenih podataka o putnicima. Savezi podržavaju tehnička rješenja koja omogućuju dosljedan, skalabilan i pristupačan način prijavljivanja zdravstvenih podataka o putnicima, koji je jednostavan za primjenu u sklopu putovanja i uključuje postupke koji se pokreću prije putovanja, a s ciljem smanjenja neugodnosti putnika u zračnim lukama.

Izvršni direktor oneworlda Rob Gurney izjavio je:

– S obzirom na to da opsežna ograničenja putovanja stvaraju znatnu neizvjesnost putnicima, testiranje može imati ulogu u ponovnom sigurnom pokretanju putovanja. Svako rješenje koje se koristi za prijavljivanje podataka o zdravlju putnika trebalo bi biti dosljedno, skalabilno i isplativo – to će putnicima, zrakoplovnim kompanijama i ostalim dionicima omogućiti jasan uvid i povjerenje u nastavak međunarodnih putovanja.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno