Subota, 1 travnja, 2023

Digitalna “covid” putovnica postat će dio naših “novo normalnih” putovanja

Putnici će morati obaviti testiranje na koronavirus u određenim klinikama, gdje im se može izdati digitalna ili papirnata zdravstvena potvrda s QR kodom.

Singapore Airlines je postao prvi veći prijevoznik koji je uveo digitalni certifikat koji se koristi za provjeru putničkih rezultata testova na koronavirus i status cijepljenja. Tvrtka je to opisala kao “novo normalno” za putovanja, javlja RT.

U srijedu je priopćila da je započela prva svjetska ispitivanja “postupka provjere zdravstvenog stanja” koji je razvio glavni zrakoplovni lobi, Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA). Aplikacija, poznata kao Travel Pass, koristi se na letovima Singapore Airlinesa iz Jakarte ili Kuala Lumpura u Singapur. Tvrtka je rekla da bi program mogla proširiti i na druge gradove ako pokusi budu uspješni. Također planira integrirati certifikat u svoju mobilnu aplikaciju SingaporeAir u narednim mjesecima.

Putnici koji putuju odabranim rutama morat će obaviti testiranje na koronavirus u određenim klinikama u Džakarti i Kuala Lumpuru, gdje im se može izdati digitalna ili papirnata zdravstvena potvrda s QR kodom, objasnila je zrakoplovna tvrtka u priopćenju za javnost. Dokumente će provjeravati osoblje zračne luke i imigracijsko tijelo Singapura.

Sastavni dio zračnog putovanja

Zrakoplovna tvrtka je rekla da će testovi i cijepljenje protiv koronavirusa biti “sastavni dio” zračnog putovanja u budućnosti te da su potvrde idealan način za “potvrđivanje zdravstvenog stanja putnika”. Tvrtka je novi ID pozdravila kao način korištenja digitalnih tehnologija za stvaranje “besprijekornijeg iskustva” za kupce usred “novog normalnog”.

Margaret Tan, službenica zrakoplovne sigurnosti iz Singapurske uprave za civilno zrakoplovstvo (CAAS), pozdravila je ovu odluku i izrazila nadu da će “druge zemlje i zrakoplovne tvrtke” usvojiti sličnu shemu kako bi putnicima osigurale “potrebna zdravstvena osiguranja za zaštitu javnog zdravlja.

Uvest će se u cijelom svijetu?

IATA je prošlog mjeseca objavila da radi na propusnici za putovanja (“Travel Pass”) u pokušaju da ponovno pokrene međunarodna putovanja. Nekoliko zrakoplovnih kompanija već je bacilo oko na tehnologiju, uključujući kompaniju Qantas Airways, koja je rekla da planira dokaz o cijepljenju protiv koronavirusa uvesti kao obvezu za sve međunarodne putnike koji putuju u i iz Australije. Direktor tvrtke Alan Joyce predviđa da će digitalne zdravstvene putovnice postati uvjet u cijelom svijetu.

Međutim, u industriji se javljaju upozorenja da bi obvezno dokazivanje cijepljenja moglo biti pogubno za sektor putovanja koji ionako već pati. Gloria Guevara, čelnica Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, nedavno je ustvrdila da bi za letenje trebao biti potreban samo negativan rezultat testa, jer cjepiva još nisu široko dostupna, a rizične skupine koje prime cjepivo rjeđe putuju.

Sourcenet.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno