Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Destinacija Kotor ima najgoru sezonu u povijesti

Destinacija Crne Gore, poznati Kotor, doživljava svoje najcrnje dane.

Destinacija nije imala nikada goru sezonu u suvremenoj povijesti crnogorskog turizma. Posebno se osjetilo u Kotoru u kojemu je većim dijelom za razvoj gospodarstva zaslužan upravo turizam. Kotor je pretrpio strašne financijke gubitke ovom pandemijom, izjavila je direktorica TZ Kotor Ana Nives Radović.

Destinacija u kojoj je stacionarni turizam samo dio prihoda, doživio je oztkaze čak 500 kruzera koji su trebalo doći u luku. Kada je riječ o javnim prihodima, lokalnom gospodarstvu i razini zaposlenosti, rezultati su poražavajući.

Sve je do sada bilo podređeno turizmu, stoga su gubici itekako osjetni. Izgubljena sezona, tako je nazivaju. To poakzuje i naplata PDV-a. U ljetnim mjesecima, lipnju, srpnju i kolovozu Kotor je naplatio 1,1 milijun eura PDV-a. U odnosu na prošlu godinu, to je 2,2 milijuna manje.

Destinacija prazna zbog ograničenja putovanja

U kOtoru za sada nemaju alternativnu strategiju gospodarstva i održivosti. Turizam jest bio strategija a sada je teško u ovako kratkom vremenu organizirati išta što bi dalo rezultate. U najboljem slučaju, destinacija Kotor trebat će nekoliko godina za oporavak. Destinacija sada broji otrpilike 1200 turista, što je katastrofalni podtaka shodno prošloj sezoni. Tada ih je u isto vrijeme u Kotoru boravilo nešto više od 2500. Još ironičnije je što je to najbliže prošlogodišnjim rezultatima u cijeloj sezoni.

Restrikcije i mjere uzele velik dio turista s emitivnih tržišta

Zatvaranje granica, restrikcije putovanja izgubljeni su turisti s ključnih emitivnih tržišta. Koreja, SAD, Australija zemlje su koje su punile hotele i restorane Kotora. Sada je Kotor destinacija za češke, srpske i bjeloruske turiste, niže platežne moći. Većina izabire dnevne ili polu dnevne dolaske i događaje, što zbog posezone tako i zbog cjenovnog ranga.

Bez obzira na sve, dinamika otvaranja granica mora pratiti epidemiološku situaciju

Koliko god traju pritisci na turističku industriju, toliko će trajati i ova kriza, objasnila je Radović. Očekujemo i dalje maksimalnu odgovornost svih. Stoga je sasvim normalno da dinamika otvaranja granica i uspostavljanje zračnog i pomorskog prometa prati preporučene mjere. Kako sad stvari stoje, u sljedećih nekoliko godina turistički djelatnici neće biti u mogućnosti pohvaliti se dobrom turističkom godinom. A da bi se postigli rezultati iz 2019. trebat će nam još cijelo desetljeće, izjavila je Ana Nives Radović.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno