Petak, 9 lipnja, 2023

Dan Splitsko-dalmatinske županije u splitskom HNK

Dan Splitsko-dalmatinske županije 30. rujna

Od 2017 godine dan Dan Splitsko-dalmatinske županije slavi se 30.rujna. Taj datum je ujedno i dan sv. Jeronima koji je i zaštitnik najveće regije u Hrvatskoj.

Splitsko-dalmatinska županija je najveća regija u Hrvatskoj, sa Splitom kao glavnim gradom. Prostire se na 14.045 km2 od čega 4.572 km2 otpada na kopno. SDŽ je podijeljena na 39 općina i 19 gradova. Najvažnija gospodarska grana turizam je možda i podbacila u 2020.godini, ali su se stanovnici vratili nekim zapostavljenim gospodarskim granama. Ljudi su se okrenuli poljoprivredi, po kojoj je SDŽ i poznata. Uzgajaju se masline, Makarska je najpoznatija po njihovom uzgoju. Vrgorac je poznat po jagodama, kao što je Sinj poznat po kupusu, a Imotski po uzgoju grožđa.

Zadnjih nekoliko godina svečana sjednica Županijske skupštine na taj dan održava se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Tako ni 2020 nije bila iznimka unatoč koroni.

Dan najveće regije proslavljen u Splitu

Danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu održana je sjednica Županijske skupštine. Na sjednici je prisustvovala ministrica kulture i medija Nina Obuljan Koržinek koja je prisustvovala u ime predsjednika Vlade. Prisustvovao je i gradonačelnik Jelse Nikša Peronja ujedno i kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, te Ante Bačić kao predstavnik Sabora RH.

Župan građanima uručio nagrade Splitsko-dalmatinske županije

Župan Blaženko Boban i predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar uručili su nagrade Splitsko-dalmatinske županije građanima koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju i boljitku županije. Nagradio se doprinos u očuvanju kulturne i povijesne baštine, promicanje klapske pjesme. Te doprinos u zdravstvu i znanosti.

Nagrađena kulturno umjetnička društva ove godine su kulturno umjetnička društva “Mosor” iz Gata, KUD Željezničara “Filip Dević” iz Splita i ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića.

Nagrađeni laureati su doc.prim.dr.sc. Tomislav Franić iz Splita, Prošper Miličić iz Hvara, Nedjeljko Babić Ganster (Runovići) i Josip Radić (Pučišća),

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno