Četvrtak, 21 rujna, 2023

Dalmatinski hodočasnici u korona sezoni 2020. dominiraju u Međugorju

Dalmatinci spašavaju sezonu u Međugorju: ‘Njih mogu odmah prepoznati jer su bučni i veseli, i bome dobro i kupuju‘.

Kako je mjesec listopad kao i svibanj na poseban način posvećen Majci Božjoj, koja se u prošlom mjesecu slavila kao Kraljica svete krunice, tako se ovih dana osjetno pojačao broj hodočasnika iz Dalmacije: Splita, Dubrovnika, Šibenika, Zadra… Dalmatinski hodočasnici apsolutno u ovoj korona 2020. godini dominiraju u Međugorju.

Da je zbog COVID-a 19 za sve u Međugorju manje posla, može se vidjeti na svakom koraku, no zato je s druge strane bilo puno više vremena za molitvu, pa i na radnom mjestu za one koji su imali sreću da nisu ostali bez posla. Prodavačice iz triju suvenirnica preko puta župne crkve sjede na zidiću, piju kavu i ćakulaju.

U porastu je broj stranih hodočasnika

Na Podbrdo se penju skupine Talijana, Poljaka, Iraca, i to onih poznatih kao “gypsies” Irci, Amerikanaca, Indijaca koji žive u Francuskoj… U porastu je osobito broj stranih hodočasnika iz Ukrajine, govori nam Davor Ljubić, vlasnik turističke agencije G-Tour Međugorje.

Najviše je, ipak, Hrvata, iako se rijetko mogu vidjeti autobusi s većim grupama. Vjernici dolaze uglavnom u obiteljskom aranžmanu. Uz dalmatinske automobile primjećujemo i one iz Zagreba, Križevaca, Siska, Rijeke, Istre… Došli su sa svih strana ove zemlje.

– Dalmatince mogu odmah prepoznati jer su bučni i veseli, i bome dobro i kupuju – govori nam Marija. Marija Vasilj stanuje tu u blizini, u Bijakovićima, i kad vidi da dolaze veće skupine hodočasnika, lako joj je doći do njenog objekta koji po mnogočemu, osobito po umjetničkim suvenirima, odskače od većine drugih po Međugorju koji uglavnom prodaju kinesku robu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno