Četvrtak, 30 ožujka, 2023

DACH regija 2020. – porast potražnje za Hrvatskom

DACH regija

Zanimanje Nijemaca, Austrijanaca i Švicaraca za putovanjima u Hrvatsku u ovoj godini poraslo. I to za oko 50% u odnosu na prošlu. Pokazalo je istraživanje online booking platforme Travelcircus o promjenama navika putovanja turista iz tzv. DACH regije zbog pandemije, izvijestili su iz HTZ-a. Regija DACH odnosi se na Njemačku, Austriju i Švicarsku.


Direktor HTZ-ova predstavništva u Austriji je Branimir Tončinić. Ističe da podaci iz Travelcircus istraživanja pokazuju i da su Austrijanci najveću potražnju iskazivali u ovoj godini za domaćim putovanjima, pa je Austrija kao destinacija bila prva po potražnji.

Hrvatska je po turističkoj potražnji u Austriji za ovu godinu na drugom mjestu, što je izvrstan rezultat u ovim okolnostima, dok je Njemačka na trećem mjestu

Branimir Tončinić

Nijedna druga zemlja izvan DACH regije nije zabilježila pozitivan rast potražnje za godišnjim odmorom kao Hrvatska. Ove godine u Austriji je pala potražnja za hotelima, a porasla za kućama za odmor.

Prema istraživanju, Hrvatskoj konkurentske zemlje zabilježile lošije rezultate potražnje. Primjerice, u cijeloj DACH regiji zanimanje turista za Španjolskom i Italijom palo je za oko 10 posto. Samo u Austriji potražnja za Italijom, Francuskom, Nizozemskom, Švedskom i Norveškom pala je i za više od 30 posto u odnosu na 2019., kaže Tončinić.

Hrvatska vodeća na Mediteranu za goste DACH regije

Rezultate tog istraživanja komentirao je i direktor HTZ-a Kristijan Staničić. Istraživanje je provedeno na uzorku od gotovo 50 tisuća ispitanika. Takvi rezultati su još jedna potvrda da je Hrvatska u ovoj vrlo izazovnoj godini zauzela poziciju vodeće turističke zemlje Mediterana.

Destinacije na hrvatskoj obali i otocima svrstale su se i među najtraženije inozemne destinacije DACH regije. Osim na tim, Hrvatska je ove godine ostvarila odlične rezultate i na drugim europskim tržištima. To daje optimizam za iduću turističku godinu, kada ćemo zemlju još snažnije pozicionirati kao sigurnu turističku destinaciju bogate i raznolike turističke ponude.

Kristijan Staničić

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno