Subota, 25 ožujka, 2023

Da je Vlada reagirala smanjenjem PDV-a na 13%, možda bi i mogli zadržati cijene, poručili su ugostitelji

Hotelijeri, ugostitelji i privatni iznajmljivači Vladin paket mjera smatraju dobrim za kućanstva te za moguće smirivanje rasta troškova namirnica i energenata, kojima je izložen i turistički sektor. No, kako dodaju, uz sve što prolaze u pandemiji i bez nižeg PDV-a na sve ugostiteljske usluge, teško će izbjeći povećanje cijena.

Komentari su to koje, na upit Hine o Vlade paketu mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, iznose čelnih ljudi strukovnih turističkih udruga Hrvatske udruge turizma (HUT), koja okuplja vodeće hotelske kompanije, Nacionalne udruge ugostitelja (NUU), koja okuplja sve segmente ugostiteljstva, te Zajednice obiteljskog smještaja HGK (ZOT), koja predstavlja privatne iznajmljivače smještaja u turizmu.

Pozdravljajući Vladin paket mjera, direktor HUT-a Veljko Ostojić smatra da bi to moglo smiriti rast troškova namirnica i energenata, kojima je izložen i turistički sektor. “Preduvjet za pozitivan učinak je, naravno, da smanjenje stopa PDV-a rezultira i smanjenjem nabavnih cijena tih namirnica i energenata. Smirivanje pritisaka na rast troškova poslovanja bi u tom slučaju umanjilo i potrebu za podizanjem cijena u turističkom sektoru, koji je upravo u pripremama za turističku sezonu, a koju će između ostalog obilježiti i jačanje konkurencije na Mediteranu”, poručuje Ostojić.

Svjedočimo galopirajućoj inflaciji

Predsjednik NUU-a Nikola Eterović ističe da će Vladin paket mjera u određenoj mjeri ublažiti udar enormnog rasta cijena isključivo domaćinstvima, a da, kao i u svakoj dosadašnjoj intervenciji, ugostiteljstvo neće osjetiti nikakav izravni pozitivni efekt mjera. Ni mjera smanjenja PDV-a na prehrambene namirnice, po njemu, također neće imati nikakav efekt na ugostiteljstvo, nego moguće čak i negativan efekt ako neki trgovci iskoriste smanjenje PDV-a za nezapaženo podizanje cijena.

“U svakom slučaju, svjedočimo galopirajućoj inflaciji, a da je vlada reagirala smanjenjem PDV-a u ugostiteljstvu na 13 posto, možda bi mogli koliko-toliko zadržati cijene na trenutnoj razini i povećati plaće radnicima da ih zadržimo u svojim, već ionako pretjerano devastiranim poduzećima. Sada se nalazimo u vrlo nezavidnoj situaciji u državi s jednom od najvećih stopa tog poreza na svijetu i moramo iznalaziti načine da se izborimo za golu egzistenciju”, naglasio je Eterović.

Kaže i da su ugostitelji dugo vremena odolijevali podizanju cijena i kompenziranju negativnih efekta uslijed koronakrize, za vrijeme koje su im neprestano rasle nabavne cijene. “To više ne možemo činiti i moramo pribjeći povećanju cijena usluga. Uslijed općeg rasta inflacije, naravno da kupovna moć rapidno opada, a naše usluge koje su s vremenom, na žalost, postale luksuz, sve su manje tražene. Ako Vlada hitno ne poduzme korak uvođenja preferencijalne stope od 13 posto na sve usluge u ugostiteljstvu, presudit će cjelokupnoj branši”, poručuje Eterović.

Martina Nimac Kalcina: Za sada je situacija izuzetno zabrinjavajuća

Pohvalnim u paketu mjera Vlade predsjednica ZOT-a Martina Nimac Kalcina smatra što je rečeno da će se pomoći svim domaćinstvima, mikro, malim i srednjim poduzetnicima subvencioniranjem troškova plina, pa to obuhvaća i privatne iznajmljivače kao domaćine u privatnom smještaju, piše Telegram.hr.

“Treba vidjeti koliko će u konačnici iznositi ti računi. Za sada je situacija izuzetno zabrinjavajuća, pogotovo u kontinentalnom dijelu, gdje se manje-više i griju na plin, i za one iznajmljivače koji su za smještaj imali registriran na firmu ili obrt, jer ima i takvih, a rade pod jednakim uvjetima kao i fizičke osobe, ali se vode pod firmom i imaju sve troškove kao hoteli i drugi veliki objekti. Od takvih nam dolazi i najviše pritužbi, da su im izuzetno, pa i tri puta veći bili računi za plin/grijanje već u prosincu 2021. u odnosu na isti mjesec 2020. godine”, navodi Nimac Kalcina.

Nadaju se stoga iznajmljivači i da će oni biti obuhvaćeni mjerama za mikro, male i srednje poduzetnike, jer oni nemaju prednosti većih tvrtki u promociji, imaju i manje cijene, a troškovi su im po jednakim tarifama, te uglavnom nemaju novaca, a sezonu treba pripremiti.

“Uz pohvalu da se subvencioniraju režije svim građanima, izuzetno bi bilo korisno da se iznajmljivačima, kod kojih je oko 70 posto svih smještajnih kapaciteta u hrvatskom turizmu, odobre neke kreditne linije HBOR-a za ulaganje u kvalitetu, održavanje i slično, jer su u pandemiji sve poslovne banke to prestale i takvo kreditiranje nemaju od 2019. godine. S te strane, moguće je da poraste i iznajmljivanje na crno”, upozorava Nimac Kalcina.

Oko mogućeg povećanja cijena kod iznajmljivača, naglašava da se već vidi da su troškovi toliko porasli da, na žalost, ni 10 do 20-postotni rast cijena neće biti usklađen s povećanjem svih troškova na godišnjoj razini.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno