Utorak, 21 ožujka, 2023

Crvena Hrvatska – nagli odlazak turista

Zemlje iz okruženja koje su Hrvatsku stavile na listu crvenih, kao rizičnu zemlju za zbog e koronavirusa, povećao se odljev turista, odnosno pad broja istih preko noći. U Opatiji imamo značajan pad noćenja gostiju iz Austrije (78 posto), Italije (68 posto) i Slovenije (68 posto).

Na hrvatskim graničnim prijelazima jučer gotovo da i nije bilo gužvi, za razliku od subote kad je zabilježen masovan odlazak turista, uglavnom Nijemaca. Za izlazak iz Hrvatske čekalo se maksimalno pola sata do sat vremena.

Velik broj turista proteklog je vikenda ispratila i Istarska županija, pa je tijekom petka i subote granicu prešlo više 100 tisuća turista koji su boravili u Istri. U jednom danu, točnije u prošli petak Istru je napustilo preko 38 tisuća putnika, a u subotu gotovo 43 tisuće gostiju. 

“Nakon što je Austrija Hrvatsku stavila na crvenu listu, evidentiran je pad broja austrijskih gostiju, pa je u prvih 20 dana kolovoza s austrijskog tržišta realizirano 42 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu”, istaknula je Suzi Petričić, direktorica opatijskog turističkog ureda.

Naime, Austrija je u subotu uvela striktne kontrole na slovenskoj granici zbog koronavirusa, što je stvorilo nepregledne kolone koje se nisu raščistile ni u nedjelju prijepodne. Austrija je,svako vozilo koje iz Slovenije ulazi na njezin teritorij, zaustavljala bilo da je u tranzitu ili ide u Austriju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je  zabrinutost zbog situacije na slovensko-austrijskoj granici i pozvali na žuran pronalazak rješenja za brži protok kako bi se skratilo dugo čekanje na ulazak u Austriju.Veće gužve očekuju se i danas, s obzirom da u ponoć nastupa rok do kojega se slovenski turisti moraju vratiti kući. U protivnom ih čeka 14 dana kućne karantene.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno