Petak, 9 lipnja, 2023

Croatia Airlines uoči Uskrsa otkazala letove između hrvatskih gradova

Croatia Airlines otkazala je letove na linijama između Osijeka i Splita, Osijeka i Dubrovnika te Zagreba i Brača do druge polovine travnja, prenosi croatianaviation.com. S obzirom na to da se radi o PSO linijama, na kojima, podsjećamo, Republika Hrvatska nadoknađuje razliku između ostvarenih prihoda i direktnih troškova letenja, nije jasno zbog čega je nacionalni avioprijevoznik otkazao već najavljene letove.

Croatia Airlines nudila je letove nedjeljom na liniji Split – Osijek – Split počevši od ove nedjelje, 28. ožujka, no prve dvije najavljene rotacije su otkazane. Trenutno prvi direktni let na ovoj liniji u ponudi je za 11. travanj, no moguće je da će kompanija i taj let otkazati.

Linija Dubrovnik – Osijek – Dubrovnik trebala je krenuti s prometovanjem danas, (29. ožujka), no i taj je let otkazan, kao i ostali letovi ponedjeljkom do 19. travnja.

Sezonska linija Zagreb – Brač – Zagreb po PSO programu trebala bi prometovati dva puta tjedno, no kompanija je otkazala letove utorkom do svibnja, a otkazani su i planirani letovi subotom do 24. travnja čime očito neće biti zadovoljen minimalno propisani broj dostupnih sjedala na liniji u ovoj godini.

Jasno je da je putnička potražnja vrlo niska u vrijeme globalne pandemije, no s obzirom na to da se radi o linijama na kojima razliku između ostvarenih prihoda i troškova snosi država, nije jasno zbog čega je Croatia Airlines otkazala spomenute letove, osobito u vrijeme oko blagdana Uskrsa kada će sigurno određeni broj hrvatskih državljana putovati između udaljenih regija.

Smisao PSO-a jest omogućiti brzu povezanost između najudaljenijih regija. Let koji traje kraće od sat vremena između Zagreba i Brača ili Osijeka i Dubrovnika nikako ne može imati alternativu u cestovnom prijevozu, koji traje višestruko dulje, na što će određeni broj putnika sada biti prisiljen s obzirom da direktnih letova trenutno nema, ili će jednostavno odustati od planiranog putovanja.

Putnici iz Osijeka alternativu za putovanje prema Dubrovniku i Splitu imaju u Trade Airu koji je prije nekoliko dana otvorio prodaju u ljetnom redu letenja (više o tome na POVEZNICI), pa je putovanje zrakoplovom iz Osijeka prema Splitu moguće četiri puta tjedno, svakog ponedjeljka, utorka, četvrtka i petka, dok su letovi prema Dubrovniku dostupni dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom. Karte je moguće kupiti na web stranici avioprijevoznika.

PSO program nastavit će se primjenjivati do kraja ovogodišnjeg ljetnog reda letenja prema stavkama iz ugovora koji je bio na snazi za period od 2016. do 2020. godine. Podsjećamo, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobili smo odgovor kako natječaj za novo ugovorno razdoblje nije raspisan zbog izbijanja globalne pandemije. Na naš upit kako to da je pandemija opravdanje kada je spomenuti natječaj trebao biti raspisan par mjeseci prije pojave virusa u Kini, nadležno Ministarstvo nije dalo odgovor.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno