Subota, 23 rujna, 2023

Croatia Airlines u prvih devet mjeseci bilježi gubitak od 243,5 milijuna kuna

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni prijevoznik, prvih devet mjeseci 2020. godine završava s financijskim rezultatom na koji je izravno utjecala pandemija koronavirusa, koja je uzrokovala najdublju krizu u povijesti civilnog zrakoplovstva.

Izvor: Croatian Aviation

Epidemiološka kriza drastično je smanjila potražnju za uslugama zračnog prijevoza, što je zajedno s nastalim prometnim ograničenjima u prometu nametnulo potrebu smanjenja kapaciteta i drastične rezove predviđenog reda letenja i to reduciranjem naleta, odnosno otkazivanjem ili smanjenjem letačkih operacija na postojećim linijama ili odustajanjem od uvođenja novih planiranih linija.

U nastalim tržišnim okolnostima Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario operativni gubitak u visini od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna.

Povećanje neto gubitka za 195,1 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2019. godine izravna je posljedica smanjenje potražnje za uslugom zračnog prijevoza u uvjetima globalne pandemije, što je kompaniji u razdoblju od travnja do rujna 2020.g. izravno smanjilo prihode za 70 posto.

Posljedično je došlo do smanjenja naleta za 11.709 letova i pada broja prevezenih putnika od 69 posto (-1,168.190 putnika). Pritom se struktura naleta dodatno prilagođavala potrebama reduciranog prometa, a s obzirom na tržišne okolnosti veći je naglasak bio na korištenju flote Dash 8-Q400, čiji je kapacitet manji u odnosu na flotu Airbuseva 319/320.

Zbog smanjene potražnje za uslugama zračnog prometa u uvjetima epidemiološke krize Croatia Airlines zabilježio je pad putničkog prometa za više od 90 posto u travnju i svibnju, za 80 posto u lipnju, za 70 posto u srpnju, za 67 posto u kolovozu, te 80 posto u rujnu.

U prvih devet mjeseci 2020. godine broj putnika u domaćem redovitom prometu (prevezeno 142.958 putnika) manji je za 64 posto, u međunarodnom redovitom prometu (384.712 putnika) taj pad iznosi 69 posto, a u izvanrednom prometu (5.700 putnika) zabilježen je pad od 91 posto. Ukupno je u prvih devet mjeseci prevezeno 533.381 putnika, odnosno 1,168.190 putnika manje nego u istom razdoblju 2019. godine (-69 posto).

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije te daljnjeg pada bookinga u narednom razdoblju (jesen i zima) ne očekuju se znatna poboljšanja, osobito zbog toga što je riječ o mjesecima niske sezone (zimska sezona) kada kompanija i u normalnim uvjetima ostvaruje gubitke. Dodatni problem u održavanju likvidnosti je nepredvidivost vremenskog trajanja krize uzrokovane pandemijom, a samim time i pritiska na novčane tijekove kompanije.

Poslovanje kompanije do kraja 2020. godine uvelike će ovisiti o vanjskim čimbenicima, odlukama i preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koje izravno utječu na mogućnost putovanja u domaćem i međunarodnom redovitom prometu, reciprocitetu pri ukidanju ili olakšavanju mjera na međudržavnoj razini te ostvarenju optimalne popunjenosti i prosječne tarife u uvjetima smanjene potražnje uzrokovane pandemijom Covid-19 virusa izravno (javnozdravstvena ograničenja) ili neizravno (financijski i sigurnosni razlozi).

Croatia Airlines kao hrvatski nacionalni zračni prijevoznik predstavlja strateški dio hrvatske prometne infrastrukture, što je itekako došlo do izražaja u ovom kriznom razdoblju jer je kompanija pridonijela održavanju prometne povezanosti hrvatskom gospodarstvu i građanima.

Od početka krize do svibnja 2020. godine tvrtka je omogućila povratak u Hrvatsku za oko 23.000 hrvatskih građana, stavila se Vladi Republike Hrvatske na raspolaganje za prijevoz humanitarne pomoći, vraćanje hrvatskih vojnika iz Afganistana, a obavljeno je i više repatrijacijskih letova iz različitih dijelova Europe.

U uvjetima krize i posljedicama na turističku sezonu dodatna važnost i doprinos Croatia Airlines turizmu je i u povezivanju jadranskih zračnih luka s europskim destinacijama u sezoni, kad je dolazak inozemnih aviokompanija bio znatno smanjen. U jesensko-zimskom razdoblju, a osobito zbog aktualnog pogoršanja epidemiološke situacije, važnost Croatia Airlinesa bit će dodatno izražena zbog održavanja povezanosti Hrvatske s glavnim europskim odredištima, budući da se velik broj inozemnih avioprijevoznika već povukao s hrvatskog tržišta ili smanjio broj letova, ističe Croatia Airlines u svom najnovijem priopćenju za medije.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno