Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Croatia Airlines dobila 88,5 mil. kuna potpore iz državnog proračuna zbog pada prometa

VLADA je u petak Croatia Airlinesu odobrila državnu potporu od 88,5 milijuna kuna, za naknadu štete uzrokovane pandemijom bolesti covid-19, prenosi index.hr.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da je potpora utvrđena u komunikaciji s Europskom komisijom, a odnosi se za naknadu štete nastale u razdoblju od 11. ožujka do 30. lipnja ove godine, u iznosu od 88,5 milijuna kuna.

Novac za potporu osiguran je u rebalansu proračuna

Naglasio je da je pandemija koronavirusa imala i još uvijek ima razoran učinak na globalnu zrakoplovnu industriju, koja se suočava s najgorom krizom do sada, a Croatia Airlines u tome nije iznimka. Domaći avioprijevoznik je, kako je rekao, zbog pandemije suočen s padom prometa od 65 do čak 90 posto u odnosu na 2019. godinu.

Plenković kaže da se konzultirao s Europskom komisijom

Premijer Andrej Plenković rekao je da je riječ o važnoj odluci koja je konzultirana s Europskom komisijom.

“Budući da je cijeli sektor globalno gledajući u velikom problemu, ovo je pravovremena i ispravna odluka vlade”, rekao je Plenković.

U obrazloženju vladine odluke uz ostalo se navodi da je od 1. ožujka do 30. lipnja ove godine Croatia Airlines bio prisiljen otkazati više od 8000 letova, a od ožujka do kraja lipnja prodaja karata značajno je pala, sa sve većim brojem zahtjeva za povratom novca.

CA je, dodaje se, bio suočen s padom prihoda od prodaje od 439 milijuna kuna (76 posto) tijekom referentnog vremenskog okvira, u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. Agencijska prodaja i vlastita prodaja pale su za 338 milijuna kuna, a prodaja ostalih zračnih prijevoznika pala za 101 milijun kuna. Broj prevezenih putnika smanjen je za više od 90 posto u travnju i svibnju i za oko 80 posto u lipnju u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine.

U ljetnim mjesecima nije bilo značajnijeg financijskog pomaka, kada CA u pravilu generira najveći priljev sredstava, a broj prevezenih putnika bio je manji za 70 posto u srpnju i za 65 posto u kolovozu.

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno