Subota, 25 ožujka, 2023

‘Crne liste’ postojat će od dana prelaska na euro, kao ključna mjera za prevenciju zlouporabe cijena

HNB će prije prelaska na euro morati unaprijed banke opskrbiti novčanicama i kovanicama eura. Konverzija će se vršiti po fiksnom tečaju, koji će biti na pet decimala, a i cijene će se iskazivati dvostruko. Prva dva tjedna plaćat ćemo kunama i eurima, strogo će se pratiti cijene da nas ne bi varali.

Nacionalni plan razrađuje zakonodavne, administrativne i logističke aktivnosti koje je potrebno učiniti u iduća 24 mjeseca te temeljne elemente tog procesa, poput pravila za preračunavanje cijena i drugih vrijednosti, kao i konvertiranja depozita i kredita.

Temeljno načelo Nacionalnog plana zamjene je zaštita potrošača, u smislu i zamjene kune u euro bez troška za građane, poduzeća i državu, isključivo po fiksnom tečaju konverzije.

Također, naveo je Vujčić, uvodi se obveza uspostave mehanizama za prevenciju neispravnog preračunavanja i neopravdanog povećanja cijena do kojeg bi eventualno moglo doći.

– Cilj je toga da se omogući glatko odvijanje procesa zamjene kune eurom – istaknuo je Vujčić.

Prije uvođenja eura treba omogućiti tzv. predopskrbu, pa će HNB unaprijed banke opskrbiti novčanicama i kovanicama eura, a banke će potom opskrbiti Finu, Hrvatsku poštu i poduzeća.

Konverzija će se vršiti po fiksnom tečaju, koji će biti na pet decimala, a konverzija kredita, depozita i kredita bit će potpuno besplatna za građane i poduzeća. Kada se uvede euro postojati će i tzv. dvojni optjecaj, što znači da će se u prva dva tjedna gotovinom moći plaćati i kunama i eurima, dok će bezgotovinski promet na dan uvođenja eura odmah prijeći na euro.

Dvojno iskazivanje cijena

Također, tu je i dvojno iskazivanje cijena, koje će početi od trenutka kada će se znati da Hrvatska ulazi u eurozonu, a trajati će barem šest mjeseci nakon ulaska u područje zajedničke europske valute.

– To će biti ključna mjera za prevenciju neopravdanog zaokruživanja i rasta cijena, a pomoći će svim potrošačima da mogu uspoređivati cijene u kunama i eurima – izjavio je Vujčić.

Prema istraživanjima, građani kod uvođenja eura najviše strahuju od rasta cijena, pa će u svrhu zaštite i potrošača i informiranja zakonom biti definirana jasna pravila o preračunavanju cijena, a između ostalog će se provoditi strog nadzor trgovaca i praćenje cijena.

Crne liste

Također uvest će se i “crne liste”, kojima će se poslovni subjekti koji će neopravdano povećavati cijene ili kršiti pravilo o dvojnom iskazivanju cijena naći na javno dostupnim popisima prekršitelja.

 Iz optjecaja morati povući 500 milijuna  komada novčanica kuna te 1,1 milijarda komada kovanica.

HNB će, pak, trajno bez ikakve naknade mijenjati novčanice kune u euro, dok će taj rok za kovanice biti tri godine, kako ne bi postojao problem njihovog skladištenja, a nakon čega će se one vjerojatno pretvoriti u sirovinu. Kada je riječ o konverziji depozita, zakon o euru će propisati da se svi kunski depoziti konvertiraju u eure na dan uvođenja eura, i to automatizmom, po fiksnom tečaju, bez naknade troška.

Krediti iz kuna prelaze u eure

Također, od dana uvođenja eura svi kunski krediti i oni s valutnom klauzulom u eurima smatrat će se kreditima u eurima. U mjesecima prije uvođenja eura provoditi će se intenzivne aktivnosti informiranja građana.

Građane će tako između ostalog upozoriti i da se suzdrže od kupovine eura u mjesecima prije službenog prelaska na euro, jer će u tom slučaju snositi transakcijske troškove. Naime, plaćat će eure po prodajnom tečaju umjesto po fiksnom tečaju konverzije koji će vrijediti tek od dana uvođenja eura.

Također, na građane će se apelirati da što više gotovog novca pohrane na račune, jer to pojednostavljuje konverziju. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno