Srijeda, 7 prosinca, 2022

Covid putovnice kreću i u Hrvatskoj. Napokon šansa za turističku sezonu

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je danas na presici Stožera o digitalnim zelenim potvrdama, takozvanim covid-putovnicama. “To nisu putovnice, nemojmo to drugačije zvati, to su digitalne zelene potvrde koje se odnose na olakšavanje putovanja”, istaknuo je Božinović.

“One će biti interoperabilne i omogućit će graničnu provjeru i priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju. 
Politička rasprava je održana na sastanku Vijeća za opće poslove 23. ožujka, kao i na sastanku Europskog vijeća. 28. travnja je EU parlament dao jasnu podršku prijedlozima. Počinje proces trijaloga, koji bi se trebao dovršiti u roku tjedan ili dva. Zatim slijedi jezično usklađivanje i usvajanje uredbe polovicom lipnja. 

Hrvatska je među članicama koje pilotiraju izradu tehničkog rješenja, što znači da smo u naprednoj fazi izrade nacionalnog tehničkog rješenja. Treba naglasiti bazu, preciznost i upisivanje svih podataka s obzirom da će se potvrde izdavati na temelju baza osoba koje su preboljele Covid-19 u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i cijepljenih osoba”, poručio je ministar Božinović.

Izdavat će se u PDF-u

“Potvrde će se izdavati u PDF-u, građani će moći zahtjeve predati putem sustava e-Građani, a potvrde će im se dostavljati u korisničke pretince. Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, piše index.hr.

Verifikacija će se provoditi putem očitavanja QR kodova, a na granične prijelaze već je raspoređeno 250 čitača potvrda. Nadogradit će se i stranica entercroatia.mup te bi se putem nje omogućile najave dolaska stranih državljana. To bi pridonijelo skraćivanju vremena za prolazak graničnih procedura”, objašnjava Božinović.

“Putnici prije dolaska mogu svoje potvrde učitati u PDF-u na toj stranici s ciljem što brže verifikacije”, dodaje.

“Od 1. lipnja ćemo biti u stanju izdavati te potvrde, što je važno za našu turističku sezonu, ali i ukupnu borbu protiv epidemije”, rekao je Božinović.

Što s onima koji se ne mogu cijepiti?

Na upit hoće li se ujednačiti cijene testova, ili će testovi biti besplatni za djecu jer se ona ne cijepe, Capak kaže:

“Država bi trebala odlučivati o tome. Ako se nista cijepili ili niste preboljeli, možete se testirati. Svako se može testirati i ostvaruje sva prava kao i ove dvije kategorije. Svi koji se testiraju na uputnicu imaju iste cijene. Oni koji se testiraju na vlastitu inicijativu imaju drugačije cijene jer je to tržišna kategorija”, kazao je Capak.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno