Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Clean up Day na Lošinju – čišćenje malološinjske Zlatne uvale

Clean up Day na Lošinjuakcija „Kad se male ruke slože“

Clean up Day organiziran je za goste kampa Čikat i djelatnike Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavim svijetom.

Oni su se udružili u čišćenju malološinjske Zlatne uvale u sklopu obilježavanja ICC-International Coastal Cleanup – „Clean up Day“.

Ocean Conservancy američka organizacija je koja djeluje već više od 40 godina. Glavna misija joj je zaštita oceana od velikih globalnih izazova današnjice. Za pronalazak znanstveno utemeljenih rješenja za čistiji i zdraviji ocean. Ali i za zajednice i divlji svijet koji o njemu ovisi. Jedan od glavnih programa organizacije jest „Trash free seas“. U okviru njega se već 35 godina održava najveći volonterski događaj – International Coastal Cleanup

Institut Plavi svijet odlučio je podržati međunarodni događaj.

Sudjeluje i edukacijom javnosti o problemu plastike i morskog otpada u moru i na obali. Akcija nadilazi puko sakupljanje otpada pa se tako potiče volontere da zabilježe podatke o prikupljenom otpadu. Tako bi se utvrdile sve vrste otpada nakupljene na obalama i morskom dnu, odakle dolazi i tko ga stvara. 

U okviru ovog programa, organizacija je dizajnirala aplikaciju Clean Swell. U nju se unose podaci o prikupljenom otpadu (vrsti, količini), lokaciji te broju osoba koje su sudjelovale u akciji čišćenja. Uneseni podaci se odmah učitavaju u svjetsku bazu podataka o otpadu u moru. Time se znanstvenicima i donosiocima odluka pruža uvid u moguća rješenja. 

Postoji i alternativa- volonterske kartice koje su zamjena za aplikaciju.

Ukoliko volonter nije u mogućnosti koristiti mobilni uređaj, podatke o prikupljenom otpadu može bilježiti. Također može odrediti osobu koja će biti zadužena za prikupljanje podataka. Volonterske kartice se predaju koordinatoru koji ručno unosi sve podatke u svjetsku bazu o otpadu u moru i na obalama.

Gošća Hohenschutz Inge već godinama dolazi u kamp Čikat u rujnu, a ove godine planira boraviti tri tjedna. Jedan od razloga zbog kojeg se vraćam je super klima i divna priroda. Drago mi je da smo sudjelovali u ovoj akciji jer ovako pomažemo očuvanju okoliša otoka Lošinja.

Ovom akcijom svi sudionici pridonijet će i kampanji Clean Up the Med – akciji čišćenja plaža na cijelom Mediteranu. Obilježavanje Svjetskog dana turizma je prilika za podizanje svijesti lokalnog stanovništva i gostiju o zagađenju morskim otpadom na plažama.

Clean up Day akciju je podržala i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja.

”Zahvaljujemo se djelatnicima kampa Čikat i Plavog svijeta. Drago mi je što su se gosti uključili u ovu akciju te prepoznali trud za očuvanje destinacije. I ubuduće ćemo uključivati goste u ovakve akcije. Zajedno trebamo raditi na uređenju i ekološkoj osvještenosti,” izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno