Članice EU donijele 7 kriterija za stvaranje Covid putovnice

106

Nakon što se postigne dogovor, svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice

Austrija i još 12 zemalja EU-a (među kojima je i Hrvatska) dogovorile su sedam kriterija za stvaranje covid-putovnice koja bi trebala olakšati turistička putovanja ovog ljeta, javlja austrijska javna televizija ORF. Cilj je uvesti covid-putovnicu brzo i što ujednačenije na europskoj razini, izjavila je austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger (ÖVP) za APA-u. Tih sedam kriterija sada bi se proslijedilo Europskoj komisiji.

Na poziv ministrice Elisabeth Köstinger, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španjolska i Austrija prvi put su o uvođenju covid-putovnice razgovarali 29. ožujka. Dva tjedna kasnije, 13 članica EU-a složilo se da bi se korona-propusnica trebala uvesti najkasnije do lipnja, čime bi se olakšala putovanja prije kraja pandemije, prenosi net.hr.

Covid putovnica prikazuje je li netko cijepljen, oporavljen ili testiran, a sve se očitava putem jedinstvenog QR koda.

AD

Kako izbjeći diskriminaciju?

Glavni je uvjet kako izbjeći diskriminaciju; covid-putovnica ne smije se iskoristiti za uvođenje obaveznog cijepljenja na mala vrata. Osim toga, i nakon što se postigne dogovor, svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora biti očuvana, poručuju Austrijanci.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosljeđivali u centraliziranu bazu podataka na razini EU-a nego bi se čuvali samo u državi članici. Osim za olakšavanje turističkog prometa, cilj je postizanje prekograničnih dogovora među susjednim zemljama, javlja ORF.

Želiš sve najvažnije vijesti na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj Pregled dana svaki dan u 14.30.

Please wait...

Thank you for sign up!

AD
IZVORnet.hr