Subota, 25 ožujka, 2023

Cilj nam je da ne budemo tamnocrveni. Treba nam odgovoran i održiv turizam, poručila je ministrica Brnjac

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako druge mediteranske zemlje, pri čemu je navela Portugal, Španjolsku, Francusku i Italiju, imaju daleko veći postotak procijepljenosti s dvije doze od Hrvatske te da bi se moglo dogoditi da i to bude važan čimbenik u ovoj turističkoj godini.

Brnjac je rekla kako im nije cilj samo brojanje dolazaka i noćenja već da vide kako turizam utječe na gospodarstvo, okoliš, lokalnu zajednicu i na stanovništvo općenito.

“Cilj je da napravimo neki balans između financijskog učinka, brige za okoliš, odnosno kako brinemo i za zajednicu ljudi koji žive u turističkim destinacijama. Cilj je da razvijamo cjelogodišnji turizam te da imamo odgovoran i održiv turizam”, kazala je Brnjac.

Hrvatska i zdravstveni turizam

Brnjac je rekla i kako Hrvatska ima sve potencijale za razvoj zdravstvenog turizma, koji nisu uopće iskorišteni, poručivši kako Hrvatska može puno više ponuditi od sunca i mora, piše Index.

“Uz prekrasnu prirodu, prekrasno more, imamo i visokokvalificirano medicinsko osoblje”, naglasila je. Kazala je i kako je pandemija koronavirusa još prisutna te da će sigurnost i dalje biti jedan od važnih čimbenika.

“Sigurnost je važan aspekt, svi gledamo jesmo li sigurni i upravo zato ćemo nastaviti s projektom Safe stay in Croatia”, dodala je Brnjac. Istaknula je da druge mediteranske zemlje, pri čemu je navela Portugal, Španjolsku, Francusku i Italiju, imaju daleko veći postotak procijepljenosti s dvije doze.

“Moglo bi se dogoditi da i to bude jedan važan faktor, zato što je upravo i ta cijepljenost, uz incidenciju, i u matematičkoj formuli ECDC-a za izračun nove karte.

Ono što je nama glavni cilj je da ne budemo tamnocrveni zato što u preporukama Vijeća koje su izašle 1. veljače jasno stoji da države neće poticati putovanja koja nisu nužna, a to su turistička putovanja, a na povratku su za njihove građane koji nemaju covid-potvrde moguća dodatna ograničenja u smislu karantene, testiranja, što za nas može biti problem”, dodala je.

Što se tiče manjka radne snage, Brnjac je rekla da to nije problem samo Hrvatske već da se većina mediteranskih zemalja muči s time. Dodala je da su se sustavi MUP-a i HZZ-a integrirali, tako da će se puno jednostavnije moći online predati zahtjev za radnom snagom.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceIndex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno