Utorak, 26 rujna, 2023

Cikloturizam – turistička grana budućnosti

Hrvatska turistička zajednica izradila je novu internetsku stranicu ( www.eurovelo8.hr ) posvećenu hrvatskom dijelu nove Mediteranske biciklističke rute EuroVelo 8, u sklopu EU projekta MEDCYCLETOUR, u kojem aktivno sudjeluje kao jedan od osam projektnih partnera. Cilj ove stranice na hrvatskom i engleskom jeziku jest povezati dionice postojećih i planiranih nacionalnih i regionalnih biciklističkih ruta u jedinstvenu europsku mrežu.

Vjerujem da će hrvatski dio Mediteranske rute privući cikloturiste, koji od sada na našoj stranici mogu pronaći iscrpne tehničke i turističke informacije za kreiranje svog putovanja“, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Hrvatska dionica rute obuhvaća cijelu obalu od Istre do Dubrovnika, dugačku 1116 kilometara, dok ukupna dužina cijele Mediteranske rute, od Cadiza do Cipra, iznosi oko 7500 km te prolazi kroz najatraktivnije predjele jedanaest zemalja Mediteranske regije, odnosno kroz Španjolsku, Francusku, Monaco, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Cipar.

Cikloturizam , kao dio selektivnog turizma naše zemlje, ima jako značajnu ulogu u održivom turizmu, te jača atraktivnost naše ponude u bilo kojoj turističkoj regiji Hrvatske. Glavni uvjet da bi cikloturizam mogao opstati i razvijati se u gospodarskom smislu jest vrhunska infrastruktura i zadovoljenje osnovnih potreba sudionika. Akteri cikloturizma zapravo su bolji potrošač od nekih drugih, te su automatizmom ekološki svjesniji i aktivniji u očuvanju prirode. 

“Razvoj cikloturizma, uz ostale proizvode poput gastro ili zdravstvenog turizma, ima veliku važnost za razvoj cjelogodišnjeg turizm. Podsjetimo, Hrvatska je integrirana u EuroVelo mrežu biciklističkih ruta, koje povezuju cijeli europski kontinent putem 17 biciklističkih ruta u dužini od 90 tisuća kilometara, kroz 42 europske države. Označenim rutama diljem Europe mogu se koristiti turisti na izletima, oni koji su na višednevnim i višemjesečnim putovanjima te lokalno stanovništvo koje kraćim dionicama EuroVelo rute prolazi u svakodnevnom kretanju biciklom ili u njima uživa na biciklističkim izletima.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno