Petak, 22 rujna, 2023

Cikloturizam top proizvod današnjice!

Cikloturizam novi je dio strategije MINT-a. Ministarstvo turizma i sporta organiziralo je, u petak 2. listopada, međunarodnu online radionicu EUSAIR Jadransko-jonske strategije „Cikloturizam i kulturne rute“.

Cikloturizam radionica za cilj ima skrenuti pažnju na ekonomske učinke cikloturizma u EU. Isto tako i njegovog potencijala u održivom razvoju turizma.

Hrvatska sudjeluje u dvije makroregionalne strategije, Dunavskoj i Jadransko-jonskoj. To će otvoriti više mogućnosti za razvojno korištenje EU sredstava.

Tema održivog razvoja turizma, povezivanje cikloturizama i kulturnih ruta u jedinstven turistički proizvod koji povezuje regije,  uklopile su se u Europski tjedan održivog razvoja. Netom završeni Europski tjedan mobilnosti također je doživio poveznicu na ovu temu. Aktualnosti i značaj online radionice doprinijeli su svojim sudjelovanjem Nadine Lakhal, predstavnica Glavne uprave za regionalne i urbane politike Europske komisije. Također i Dirk Glaesser direktor Odjela za održivi razvoj turizma UNWTO i niz drugih gostiju.

Vijeće Europe pokrenulo je 1987. godine program Kulturne rute Vijeća Europe s ciljem predstavljanja zajedničke kulturne baštine . Poanta je bila u boljem razumijevanju europskog kulturnog identiteta te oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora. Uz očuvanje prirodne i kulturne baštine program promiče održivi razvoj. Stavlja naglasak na obrazovanje, edukativnu i kulturnu razmjenu, a obogaćivanjem kulturne turističke ponude otkriva manje poznate destinacije u kojima potiče kulturni, društveni i ekonomski razvoj. Svaka ruta predstavlja europske vrijednosti koje su zajedničke najmanje trima državama.

Biciklom do kulturnih i povijesnih atrakcija

Prva kulturna ruta koju je predložilo 1987. godine Vijeće Europe bila je Hodočasnički put Santiago de Compostela. Bio je pravi turistički magnet za ljude s raznih kontinenata. Također i kao tema filma Put s Martinom Sheenom u glavnoj ulozi. Do danas je certificirano ukupno 38 kulturnih ruta Vijeća Europe.

Ove godine Ministarstvo kulture je objavilo brošuru kojom promovira te europske rute koje prolaze Hrvatskom. Među njima i Vinska europska kulturna ruta, Ruta maslinova drveta, Ruta sv. Martina, Ruta Rimskih careva i dunavska vinska ruta i druge.

Brošura Ministarstva kulture dostupna je >>ovdje.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno