Subota, 23 rujna, 2023

Čarobne kućice na drvetu u blizini Rastoka vrhunski su projekt mlade Dubrovčanke

Iza ovog hvalevrijednog projekta stoji mlada poduzetnica Ivona Ercegović kojoj je pandemija pomrsila planove. Podržite je!

Dubrovčanku s adresom u Donjem Nikšiću, Ivonu Ercegović, imali smo već prilike predstaviti na portalu Super1 kroz njezinu inspirativnu priču o ostvarivanju snova odnosno kupnji šume i građenju kućica na stablu. Od tada nije prošlo puno vremena, a Ivona nam je danas ekskluzivno i otkrila kako će njezin ambiciozni projekt Tree Elements u neposrednoj blizini Rastoka i rijeke Korane izgledati te nam rekla malo više detalja o ovom čudesnom šumskom zdanju.

Eco-kind retreat Tree Elements

Za početak ovaj, kako ga Ivona naziva eco-kind retreat Tree Elements uključuje tri kućice na stablu na visini od gotovo tri metara, ali i glavnu kuću u kojoj bi živjela sama vlasnica i bavila se seoskim domaćinstvom. Šuma u kojoj je ovaj kompleks zamišljen prostire se na čak 28 000 kvadrata, dok su maksimalno eko održive kućice veličine 40 kvadrata, a uključuju prvi kat od 27 kvadrata, s dnevnim boravkom, kuhinjom i kupaonicom, a na galeriji od 13 kvadrata smješten je udobni veliki krevet. Kućice su to koje će moći primiti do četiri osobe, bit će opremljene s WiFi-jem, TV-om, strujom i vodom, odnosno, svim onim što je potrebno za luksuzni odmor među krošnjama.

Kako nam dalje objašnjava, Ivona je svoju zamisao u idejni projekt pretočila uz pomoć arhitektica, pa je tako svaka od kućica izgrađena s prirodom na umu. Cijeli posjed će imati dizalice topline koje će služiti kao klima uređaj i grijanje. Da je Ivona na sve mislila govori i činjenica kako je sama gradnja također dio prirode, a u pitanju su montažne kuće građene od ariša, točnije drva i stakla, a za njih su zaduženi izvođači iz Varaždina. Isto tako, u sklopu Tree Elementsa vodilo se računa i o postavljanju izvrsne izolacije da se postigne pasivnost kuće i što manje opterećuje priroda.

Bio septičke jame, kišnica, toalet s ekonomičnim ispiranjem, reciklirani papir samo su neki od načina koji će Ivoni i njezinim kućicama pomoći da paze na prirodu. Osim toga, OPG s vrtom od 600 kvadrata, naziva Baba Milika, koji je mlada poduzetnica sama prekopala, bit će na raspolaganju svim gostima, pa će oni moći ubrati voće i povrće i uživati u plodovima istoga. Ivona poručuje kako će u cijenu smještaja biti uključen i doručak, a za one koji strahuju da je civilizacija predaleko, važno je spomenuti kako se selo Donji Nikšić nalazi samo sedam minuta vožnje od Slunja, grada koji ima apsolutno sve.

Turizam pozitivno može utjecati na društvo

Osim poduzetničkog, ovaj pothvat ima i eco-kind prizvuk, naziv koji je sama smislila. “Želim da moja šuma zaživi i da posjed bude otvoren kako za goste, tako i za udruge koje pomažu oboljelima od raka, zlostavljanim ženama te djeci oboljelim od malignih bolesti. Tako su udruge Krijesnica i Sve za nju samo neke od njih, a nadam se da će se broj udruga s kojima ću surađivati proširiti, uključujući domove za nezbrinutu djecu. Korisnicima udruga želim ponuditi besplatan boravak u kućicama i pomoć pri ozdravljenju kroz razne radionice i programe” objašnjava Ivona kako cijela stvar ima i puno dublju motivaciju od samo uživanja u prirodi i cijelom imanju. Dodaje kako ovim projektom želi ukazati kako turizam pozitivno može utjecati na društvo, biti dobar, a pritom ostati fer prema prirodi i prema ljudima.

Korona je zaustavila radove ali i ušteđevina se počela topiti

No, unatoč hvalevrijednoj ideji i konceptu, Ivona se kao i mnogi drugi nije mogla othrvati problemima koji su nas globalno snašli u ovoj 2020. godini. Iako se projekt trebao polako dovesti kraju, s obzirom na Covid-19 krizu koja je gotovo pa zaustavila svijet, morala je naglo mijenjati planove. Naime, nakon kupnje šume, asfaltiranja glavnog i pristupnog puta, provođenja vode i struje, njezina ušteđevina počela se topiti, a s obzirom na to da je upravo turizam najpogođenija industrija, stambeni kredit je jedina opcija, ali nedovoljnog iznosa.

Kickstarter kampanja

I tog razloga, Ivona se odlučila na skorašnje pokretanje Kickstarter kampanje koja bi joj trebala pomoći da ova cijela priča poprimi i sretan početak. Pa, ako želite pratiti razvoj ove priče i biti među prvima koji će poduprijeti kampanju, ili osvojiti neku od nagrada kao što su noćenje u kućici, zasaditi stablo ili pripomoći u gradnji staklenika, kućica za ptice i hotela za pčele, to možete napraviti putem web Tree Elements, a u sklopu članka donosimo vam uvid u ovo čudesno šumsko zdanje koje planiramo posjetiti odmah po realizaciji i otvorenju.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno