Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Capak izigrao ugostitelje! Ima li mjesta za razgovor?

NOVE mjere protiv koronavirusa zabranjuju ugostiteljima rad poslije ponoći, uvode se covid-redari, nema plesa na svadbama… To su samo neke od mjera zbog kojih bi puno ugostitelja moglo propasti.

U gradu Zagrebu obavezno je korištenje maski i na otvorenom gdje nije moguće održati razmak od dva metra.

Što nas očekuje u idućim danima i kako će se odluke provoditi, bile su neke od tema emisije “U mreži Prvog” u kojoj su gostovali ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut i predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Na početku emisije Capak je komentirao nove mjere zbog kojih se kod ugostitelja podiglo jako puno prašine.

Capak: S predstavnicima ugostitelja smo dogovorili te mjere

“U mnogim zemljama zapadne Europe ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju jer imaju rast oboljelih kakav imaju, a takav rast nažalost sada kreće i kod nas. Naš je cilj smanjiti brojke, sedam dana smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja, s njima smo dogovorili te mjere. Na završnom sastanku smo predstaviti preporuke i dogovorili se da idemo s njima. Naš cilj nije da se ne odvija ugostiteljska djelatnost, da se ne odvija gospodarstvo ili društvene djelatnosti”, rekao je Capak.

Dodao je kako se nada da novih restrikcija neće biti, osim “korekcije par sitnica”, te da bismo nakon toga mogli imati stagnaciju i pad broja oboljelih.

Jakominić: Mi smo praktično zatvoreni

Vedran Jakominić zahvalio je Capaku i Trutu na trudu dodavši da su u nezavidnoj poziciji i da razumije kako je njihova pozicija teška. Ovi sastanci koji su održavani zadnjih sedam dana nisu imali ove mjere na stolu te su ugostitelji duboko razočarani onim što je na kraju predstavljeno.

Smatraju da je ovakvim donesenim mjeramo izdano povjerenje.

“Ovi sastanci koji su održavani zadnjih sedam dana nisu imali ove mjere na stolu, duboko smo razočarani onime što je na kraju predstavljeno. Smatramo da je izdano povjerenje s ovakvim donesenim mjerama. Mi smo praktično zatvoreni, ‘de iure’ nismo. Najspornija nam je odredba od 4 kvadrata po jednom gostu. Ovako efektivno mi nemamo nikakvu šansu raditi. To je doneseno zadnji dan na stol kao gotova preporuka. Fizička udaljenost od 1,5 metra bila je mjera s kojom se moglo raditi. Objekt koji može ugostiti 100 ljudi sada može ugostiti 11 ili 12 ljudi. To je jako daleko od rentabilnosti”, pojašnjava te poziva na održavanje još jednog hitnog sastanka jer je nezadovoljstvo među ugostiteljima ogromno.

Capak: Mislimo da ta 4 metra nije tako drastična mjera

Capak je pojasnio zašto je donesena mjera od četiri kvadratna metra po osobi.

“Mi smo morali donijeti neku granicu. 4 metra kvadratna vam je 2×2, i ako vi stojite u sredini tog kvadrata, vaša udaljenost od onog koji je u sljedeća četiri kvadrata jest dva metra. Mi to možemo smanjiti na 1,5 metar, ali se u noćne klubove i kafiće na 400 kvadrata trpalo 500 ljudi. Pogledajte snimke koje stalno dobivamo. Donijeli smo granicu od četiri kvadrata koja je možda restriktivna. Možemo razgovarati o tome da to promijenimo”, naglasio je Capak.

Za takozvane “nanokafiće”, one najmanje, nisu uveli mjeru od četiri kvadrata, dodao je.

“Mi smo otvoreni za razgovor, ali mislimo da ta 4 metra nije tako drastična mjera. Mi to možemo smanjiti ili ne znam što, ali onda ćemo doći u situaciju kao nekada, da primjerice neka mesnica ima 1,80 m pločica, veličine 20×20 i crne fuge. Onda tako možemo za svaki kafić posebno propisivati. Mi možemo korigirati preporuke, ali onda će to biti jedino na način da se te stvari detaljnije propisuju”, rekao je Capak.

Jakominić želi još jedan sastanak

Jakominić je ponovio kako traži da se danas održi još jedan sastanak u Zagrebu.

“Događa se sada da će ljudi piti pivu u parku i na benzinskoj gdje nema nikakve kontrole te se radi šteta široj koristi. Mi u ugostiteljskim objektima možemo utjecati na uvjete pod kojima se događa poslovanje. Ispred kazališta ne možemo”, kazao je.

Ugostiteljima je sporna i mjera da je ugostitelj taj koji snosi odgovornost ako gost ne nosi primjerice masku ili se ne pridržava drugih mjera.

“Mnogi su se od pregovarača koji su bili na sastancima složili s dogovorenim, i da se slažu s tim mjerama, da im to jedino ostavlja prostor za određeno funkcioniranje. Hoće li biti negdje 4 m ili 3,20 m, siguran sam da inspektori neće okolo hodati s metrom i mjeriti”, zaključio je Damir Trut, dodavši da cilj nisu represija i kažnjavanje, a da su istovremeno jako malo kažnjavali.

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno