Subota, 10 lipnja, 2023

Čak je i direktor HTZ-a, Kristjan Staničić, otpisao turističku predsezonu

‘Vjerujem da kroz pridržavanje određenih mjera koje propisuje naš Stožer možemo svi skupa utjecati da se stanje ipak normalizira i da u glavni dio turističke sezone, ljetne mjesece, krenemo s boljim brojkama, dodao je Staničić za HRT. Kaže da se trenutno u Hrvatskoj odmara 23 tisuće turista, većinom domaćih, ali ima nešto i stranih gostiju iz Njemačke i Austrije.

Što se tiče smještajnih kapaciteta, otvoreno je 300-tinjak hotela i 40-ak kampova, međutim to je daleko od onih brojki na koje smo navikli. U ovo uskršnje vrijeme je u normalnim okolnostima započinjala turistička sezona, pojašnjava Kristjan Staničić.

‘Istra je jedna od dviju regija koja je u Njemačkoj tretirana kao “zelena regija” gdje se može putovati bez problema, međutim nije za očekivati za ove uskršnje blagdane da ćemo imati značajan priljev gostiju iz Njemačke’, kaže Staničić.

‘Zato je važno da pripremimo sve one aktivnosti koje su važne da bismo ušli što spremniji u glavnu turističku sezonu’, dodaje.

Staničić je dodao kako je ovaj tjedan razgovarao s nizom njemačkih kooperatora, s gotovo svim hrvatskim predstavnicima vani, i da je interes na tržištu postoji, ali da se čeka da se relaksiraju mjere, da se pandemija svede pod kontrolu, brojke smanje i da će onda početi putovanja.

‘Teško je reći je li situacija u odnosu na prošlu godinu teža ili lakša. Nitko ne može predvidjeti kakva će sezona zapravo biti’, kaže direktor Hrvatske turističke zajednice. ‘Treba ići korak po korak, treba pripremiti određene aktivnosti u smislu povećanje punktova za cijepljenje i definiranje određenih kriterija na temelju kojih će se moći prelaziti granica. Treba voditi računa o tome da moramo sve učiniti da se brojke smanje, i spremno dočekati glavnu turističku sezonu’, dodaje.

Kaže kako je prošle godine Vlada mjerama za očuvanje radnih mjesta doprinijela tome da su se radna mjesta u turizmu velikom većinom i očuvala, što se nastavilo i ove godine i Staničić kaže kako vjeruje da će to dati doprinos da svi turistički subjekti i ove godine spremno dočekaju turističku sezonu i da u predsezoni svi trebamo odoljeti izazovima koji su pred nama.

Na pitanje o uvjetima za prelazak hrvatske granice, Staničić je odgovorio kako je Hrvatska već najavila određene mjere i kriteriji po kojima će ljudi moći putovati i prelaziti granicu.

‘Priznavat će se i brzi antigenski testovi koji su bitno jeftiniji od PCR testova i mislim da će to dati doprinos u ostvarivanju turističkog prometa u 2021. godini’, objašnjava Kristjan Staničić.

Kaže kako je turistički sektor je već iskazao interes da se procijepi, a da je važno da u turističkom sektoru budu procijepljeni svi oni koji imaju direktni doticaj s turistima, recepcioneri, konobari, kuhari.

‘Vrlo je važna sinergija javnog i privatnog turističkog sektora, svih dionika u turizmu koji zajedno pripremaju ovu zahtjevnu turističku sezonu. Vjerujem da ćemo uz sve sigurnosne protokole i komunikaciju da smo sigurna turistička destinacija ipak ostvariti naše ciljeve’, pojasnio je.

‘Vjerujem da kada dođu prve značajnije doze cjepiva u Hrvatsku, a Vlada na tome intenzivno radi, da će onda krenuti i proces procjepljivanja turističkih radnika’, izjavio je Staničić.

Za očekivati je da će to biti negdje u svibnju i onda ćemo na vrijeme imati procijepljen i turistički sektor, odnosno većinu radnika koji su zaposleni u turizmu i iz tog aspekta spremno dočekati turističku sezonu, dodao je.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno