Petak, 3 veljače, 2023

Burilović: ”Mi kao HGK podržavamo razgovore o smanjenju PDV-a, no tek nakon krize”

“Moram reći da kao institucija podržavamo mjere koje su usmjerene na očuvanje radnih mjesta i gospodarstva. Mi smo rekli da apeliramo na Vladu da na sebe preuzme najveći dio tereta koji je potreban kako bi se ublažile posljedice koje imaju neki sektori. Smatramo da su mjere primjerene trenutku i u skladu s proračunskim mogućnostima”, komentirao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, gostujući uživo u N1 Studiju.

Što se tiče nekih zahtjeva o smanjenju stope PDV-a, Burilović smatra da u trenutnoj situaciji smanjenje PDV-a ne bi trebalo biti dio kriznih mjera, nego da treba promišljati u kontekstu strukturnih mjera.

“Dakako da i mi kao HGK podržavamo razgovore o smanjenju PDV-a i mislim da ćemo o tome morati razgovarati nakon ove krize. U svakom slučaju, s obzirom na to da je to jako važno, tu temu treba otvoriti, koliko god to ministru bilo teško. Mislim da ćemo, ako želimo biti konkurentni, otvoriti tu temu vrlo brzo”, rekao je Burilović za N1.

Napominje kako je vrijeme da se razgovara i o strukturnim reformama.

“U sklopu njih treba razgovarati i o mogućim stopama PDV-a. Mogu razumjeti Vladu, svi sektori traže smanjenje PDV-a, ali to je nemoguće. Teško je iz državnog proračuna koji je takav kakav jest zadovoljiti sve potrebe i ispuniti želje svih”, dodao je Burilović.

Raditi na strukturnim promjenama gospodarstva

Burilović je istaknuo kako smo kao država ovisni o uslugama i turizmu te da zbog toga moramo raditi na strukturnim promjenama svoga gospodarstva.

“Moramo konačno shvatiti da je proizvodnja, izvoz, nešto što nas može izvući iz ove krize. Nadam se da će do kraja godine doći do izdavanja ovog cjepiva i da ćemo na proljeće polako izlaziti iz ove krize te da ćemo se moći okrenuti razvoju kompletnoga gospodarstva”, kazao je Burilović ističući da možemo računati i na sredstva iz EU fondova, koje dobrim planiranjem treba usmjeriti u gospodarstvo.

“Ako cjepivo dođe do ranog proljeća, možemo računati da ćemo već negdje u trećem-četvrtome mjesecu imati još bolju sezonu nego što je to bila ova”, dodao je.

Smatra kako bi ovim zatvaranjem od nekoliko tjedana pad BDP-a mogao biti nešto viši od osam posto, koliko predviđa Vlada, dok Europska komisija predviđa 9,6 posto.

Komentirao je i članarine koje se plaćaju Hrvatskoj gospodarskoj komori, a koje vlasnici tvrtki često ističu kao problem.

“Devedeset sedam posto tvrtki plaća po 42 kune. Složit ćete se da 42 kune nije sigurno ključna stvar koja opterećuje hrvatsko gospodarstvo. Austrijska komora ima 3.800 zaposlenika, HGK ima 380. Stoga mislim da ne stoji primjedba nekih tvrtki da 42 kune članarine znatno utječe na razvoj hrvatskoga gospodarstva”, naveo je Burilović gostujući na N1.

“Komora poziva putem javnih medija sve hrvatske tvrtke koje su članice da se koriste našim uslugama besplatno, to je velika razlika između reklamiranja nekih tvrtki i njihovih proizvoda”, kazao je Burilović i podsjetio na to da je HGK do sada četiri puta smanjivao članarinu.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno