Nedjelja, 24 rujna, 2023

Brodice i jahte obvezne ugraditi spremnike za sive vode i fekalije

Novim Pravilnikom o jahtama, brodicama i čamcima, rok do 31. prosinca 2021. je onaj u kojemu sve one ugraditi spremnike u kojima će se fekalije i sive vode skupljati te potom na mjestu gdje za to postoji infrastruktura – isprazniti. Zabrinjavajuće je gdje većina odlazi sada.

Znanstvena istraživanja ustanovila su: najveće onečišćenje obalnoga mora, s mora, dolazi upravo s jahti, brodica i čamaca koji njime plove.

Prema istraživanju na članicama Udruženja marina, HGK je objavila rezultate koji pokazuju da njih samo 42% raspolaže infrastrukturom za pražnjenje crnih tankova.

Ne pomaže ni činjenica da 83% ispitanih marina uslugu pražnjenja tih spremnika ne naplaćuje.

Podizati jahte i brodice kako bi se provjerilo imaju li kakav ilegalni otvor na trupu, moguće je u marinama. U njima postoje dizalice. Pitanje je tko će ih i kako kontrolirati u komunalnim lučicama ili na moru.

No, svakako jej ovaj prvi korak hvalevrijedan u očuvanju okoliša te inicijativa da se kod uvjeta za kategorizaciju marine postave obvezne ugradnje separatora za oborinske vode s platoa, ugradnja pročišćivača tehnoloških voda na pralištima za brodove te obveze zbrinjavanja opasnih otpada.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno