Subota, 10 lipnja, 2023

Brodari u Dalmaciji neće vidjeti kruzeraše ni sljedeće sezone

Brodari u pat poziciji. Nikad manje posla a brodovi čekaju

Brodari s nevjericom su komentirali nove izjave australskih dužnosnika za turizam. Do kraja 2021. teško da će Australci u naše luke i na naše kruzere. Premijer Australije Scott Morrison najavio je skoru mogućnost putovanja N . Zeland, Japan, Singapuri i J. Koreju. No Europa i SAD sada se čine kao nedostižni. Prilika za putovanjem na američki i europski kontinent sve je dalja, odnosno po riječima Australaca, neće se pojaviti do kraja 2021.

Od ovog tjedna, turisti s Novog Zelanda moći će se vratiti kući. Novi Južni Wales, Canberra i Sjeverni teritorij primit će od petka svoje građane nazad. Međutim, ne gine im karantena nakon povratka iz Australije. Ministra turizma Simon Birmingham izjavio je da i ostale zemlje s niskom stopom zaraze mogu ili bi trebale slijediti njihov primjer prilagodbe.

Australci na kruzerima neće puniti naše destinacije

Sloboda putovanja ovih dana je nezamisliva. Zemlje s povećanim stupnjem rizika zaraze korona virusom ovise o razvoju cjepiva i epidemiološkoj slici u pojedinoj zemlji. Ne piše im se dobro prema zadnjim saznanjima zdravstvenih organizacija. U slučaju da ne bude većih pomaka u borbi protiv pandemije na ovom polju, do kraja 2021. putovanja će se svesti a putničke koridore isključivo s pojedinim zemljama. To znači da će za mnoge turističke destinacije godina koja dolazi biti doista duga.

Kruzeri s jadranske obale izgleda neće puniti naše destinacije. Australci će izostati i u sljedećoj sezoni. To za velike kompanije poput Katarina line, poznate putničke agencije za kružna putovanja, znači veliki udarac na poslovanje.

Isto tako, mali brodari iz Krila Jesenice, koji drže više od 80% nacionalne flote malih kruzera, ovakvom situacijom nalaze se doista u pat poziciji.

Najave dolaska gostiju bile su odlične. Očekivali su i rast prihoda do 20 posto. Novih 20 brodova već je trebalo biti u moru. Trebala je to biti još jedna sezona iz snova. No, takva su bila samo očekivanja.

Više od 70 obitelji koje žive u ovom malom mjestu između Splita i Omiša, vlasnici su flote i svake godine sagrade novih 15 do 20 hotela na moru, a mala brodogradilišta zatrpana su narudžbama nekoliko godina unaprijed.

Jedan noviji i veći brod, prema procjenama, stoji između 2 i 3 milijuna eura, za što brodari dignu hipotekarne kredite, ali ih i otplate za samo osam godina. Računica je vrlo jednostavna. Jedan brod donese po sezoni barem dva milijuna kuna, a kako su gosti isključivo stranci, odmah ih treba preračunati u eure i pomnožiti sa 200.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno