Utorak, 21 ožujka, 2023

Brnjac tvrdi da jedino održivim turizmom možemo produžiti sezonu

O turističkoj sezoni u Temi dana govorila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Turista u Hrvatskoj još uvijek ima, iako je svakim danom sve više zemalja koje su nas stavile na crvenu listu. S obzirom na to polako se već podvlači crta ove turističke sezone. Iznajmljivači koji nisu imali evidentiranih noćenja, mogu odahnuti barem kad su paušali koje inače plaćaju u pitanju – neće morati platiti turističku pristojbu.

Oslobađanje od turističke pristojbe

“Oslobađanje od turističke pristojbe odnosi se prvenstveno na one iznajmljivače i OPG-ove koji nisu imali zabilježeno niti jedno noćenje, a i tražili su da se odjave iz obavljanja te djelatnosti te na one koji su bili ugroženi od potresa, to je grad Zagreb, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija. Cjelokupni kriterij je bio da su se odjavili te da nisu imali niti jedno noćenje i njih ima oko 5000”, istaknula je.

Privatni iznajmljivači

“Privatnim iznajmljivačima se olakšalo tako da su 50 posto spuštene turističke članarine, turistička pristojba na glavni krevet 50 posto, a na pomoćni 100 posto te određena druga davanja. Na prosječnog iznajmljivača koji je imao 5,7 ležajeva godišnje to košta oko 1800 kuna. I to se dijeli na tri rate. Rok za otplatu druge rate je 30. rujna, zna se i kad stiže treća rata, očekujemo da će sve ići po proceduri”, rekla je.

Sve su opcije na stolu i o svemu se vodi računa. Vlada je donijela odluku o sniženju PDV-a s 25 na 13 posto, a i smanjenje radnog vremena uz sufinanciranje 2.000 u iznosu plaće te za mikropoduzetnike koji su imali veći pad u poslovanju od 50 posto, isto za 2.000 kuna uz doprinose. Treći dio za najugroženije s 4.000 kuna uz doprinose, ako su imali pad veći od 60 posto. A ako stožer odluči zabraniti neke djelatnosti omogućit će se sufinanciranje i tih radnih mjesta”, kazala je.

Održivi turizam

Na pitanje koliko državni proračun može to podnositi, rekla je da su napravljene projekcije. “Novac je osiguran iz EU fondova, drugih programa te imamo instrument za oporavak i otpornost. Pratit će se epidemiološke preporuke i ako dolazi do pada zaraženih neke će se odluke revidirati”, naglasila je.

“Oni koji su pokazali kvalitetu i sigurnost su vrlo zadovoljni s postojećom situacijom. Ono što je nama potrebno je održivi turizam. Održivo planiranje i turističke infrastrukture, kapaciteta, smještaja i planiranje usluga dodanih vrijednosti. Zdravstveni, ekološki, sigurni turizam. Kroz taj aspekt ćemo produžiti turističku sezonu”, zaključila je.

IZVOR: hr.n1info.com

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno