Utorak, 26 rujna, 2023

Brnjac poručila turističkim vodičima da se priključe javnoj raspravi zbog izmjene zakona

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je u četvrtak da su predložene izmjene zakona o pružanju usluga u turizmu u javnoj raspravi, na koju se mogu javiti svi zainteresirani, pa i turistički vodiči koji ju ovih dana kritiziraju zbog tih izmjena. Objasnila je da će se izmjenom zakona svima koji ne žele koristiti vaučere za uplaćena a nerealizirana putovanja zbog pandemije omogućiti povrat novca jer tu se radi o zaštiti potrošača.

Ministrica je to kazala prije sjednice Vlade odgovarajući na pitanja novinara oko turističkih vodiča, koji u kritikama Ministarstvu turizma i sporta zbog predloženih izmjena tog zakona ističu uz ostalo da su skupo plaćali tečajeve i polagali ispite, a sada se i stranim vodičima bez te edukacije i ikakvih kriterija omogućava rad u Hrvatskoj. Žale se i da su isključeni iz rasprave oko tog zakona.

“Taj je zakon sada na javnoj raspravi na e-Savjetovanju i bit će tamo 30 dana, gdje se mogu javiti i svi zainteresirani. Imamo tu dvije povrede EU prava koje moramo ispraviti. Jedna se odnosi na vaučere za putovanja, a druga na turističke vodiče”, kazala je Brnjac, dodajući da je oko tih izmjena tj. vaučerima i vodičima do sada održano nekoliko sastanaka te da će sve što dobiju od zainteresirane javnosti razmotriti i naknadno ih uključiti u razradu i izradu pravilnika koji slijede zakon.

Objasnila je da će se izmjenom zakona svima koji ne žele koristiti vaučere za uplaćena a nerealizirana putovanja zbog pandemije omogućiti povrat novca jer tu se radi o zaštiti potrošača.

Druga povreda EU prava, vezana za same turističke vodiče, također će se urediti tim zakonom, i tu se, kako je dodala, “govori samo o racionalizaciji osposobljavanja”.

“Sada imamo na snazi 21 stručni ispit plus jedan opći koji se moraju polagati, i tu Europska komisija traži da racionaliziramo sami sustav obrazovanja i da se kroz zakon na zaštićenim lokalitetima, što uključuje i one vezane za Domovinski rat, omogući stručno i kompetentno vođenje”, istaknula je Brnjac.

Za strane vodiče je kazala da i oni, da bi mogli raditi, moraju imati položen stručni ispit, što, ako žele raditi u Hrvatskoj, moraju dostaviti u Ministarstvo turizma i sporta, koje to onda evaluira i odobrava im ili ne da dođu i mogu raditi u Hrvatskoj.

“To ne znači da mogu voditi po zaštićenim lokalitetima”, poručila je ministrica.

Na pitanja o ugostiteljima i njihovom angažmanu na potresom pogođenim područjima, rekla je da se par sati nakon potresa čula s njima te da su se i oni par sati nakon potresa organizirali i krenuli put Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, na čemu im je, kao i na svemu što su tamo radili, još jednom zahvalila, uz napomenu da “ako će biti potrebno i ako bude potrebe za dodatnim kapacitetima za prehranu svačija pomoć je dobrodošla i sve treba uzeti u obzir”.
Novinari su pitali i je li već isporučeno dodatnih 250 mobilnih kućica u Sisačko-moslavačku županiju, koje su nakon što je stiglo prvih 100-ak naknadno dogovarali sa hotelijerima, rekla je da to treba pitati stožer koji sada vodi brigu o tome. (Hina/FaH)

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno